Eveniment editorial Mircea Gelu Buta

*joi, 30 martie*19.00, Muzeul Mitropoliei Clujului

Medicul și istoricul bistrițean Mircea Gelu Buta își lansează volumele „Istorii neștiute, istorii uitate” și „Urme ale unor oameni de seamă”, apărute la editura clujeană Școala Ardeleană.

Invitați în cadrul lansării vor fi ÎPS Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, Vasile George Dâncu, directorul editurii Școala Ardeleană. Evenimentul va fi moderat de dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului.

De asemenea, manifestarea editorială va prilejui și un moment artistic, susținut de Alexander Kiss/oboi, Riana Savu/flaut, Noemi Ferencz/violă și prof. dr. Meda Nemeti/pian, de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.

Mircea Gelu Buta s-a născut la 21 aprilie 1952 în municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. După susținerea examenului de bacalaureat la Liceul „Liviu Rebreanu” din orașul natal, a urmat studiile universitare la Institutul de Medicină și Farmacie Iași, absolvit în anul 1980. În perioada 1992-1996, a urmat cursurile școlii doctorale sub îndrumarea prof. dr. Jianu Butnariu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. În urma specializărilor în țară și în străinătate, a dobândit competențe în Pediatrie, Bioetică și Management sanitar. A ocupat, în perioada 1990-1995, funcția de director al Grupului Școlar Sanitar Bistrița, iar între anii 1996 și 2017, pe cea de manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Activitatea didactică universitară și-a început-o în anul 2002, în calitate de conferențiar asociat la UMF „Iuliu Hațieganu”. Din anul 2000, a devenit cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă UBB Cluj, iar începând cu 2009, profesor universitar la aceeași facultate, ca titular pentru disciplina Bioetică creștină. Este inițiatorul Seminarului Internaţional de Medicină și Teologie de la Bistrița, ajuns în anul 2022 la ediția XXI.

A publicat peste 300 de articole de specialitate în reviste din țară și din străinătate și 80 de volume de specialitate și beletristică. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și activează ca membru în numeroase asociații medicale și culturale. De asemenea, editează revista semestrială Arhivele Bistriţei (din 2015).

Pentru prestigioasa activitate, a primit numeroase premii și distincții, dintre care amintim: „Membru de onoare” al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (2021); „Gramată Mitropolitană” însoțită de Sfânta Scriptură, nr. 7714, oferită de ÎPS Andrei – Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, cu binecuvântarea PS Ignatie al Hușilor și Visarion al Tulcii (2019); Medalia Comemorativă UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Centenarul Medicinei Interne Românești la Cluj, 24 octombrie 2019; titlul de „Cetățean de onoare” al județului Bistrița-Năsăud (2019); „Crucea Nordului”, acordată de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, Stockholm (2017); Medalia de argint a Universității Babeș-Bolyai, (2016).

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut