Eveniment editorial la UMF: “Stimulatoare cardiace: noțiuni de bază” de dr. Horia Roșianu

Conf. Dr. Horia Roșianu, medic primar cardiolog cu competența în Electrofiziologie, implantare de cardiostimulatoare și defibrilatoare, a lansat recent o nouă monografie despre montarea de dispozitive cardiace implantabile: „Stimulatoare cardiace. Noțiuni de bază” (Editura Tribuna, 2023). Lansarea cărții a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, iar în cadrul evenimentului au luat cuvântul prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF, prof. dr. Dan Dobreanu, prof. dr. Radu Căpâleanu și filosoful Mircea Arman, directorul editurii Tribuna Cluj-Napoca.

În deschiderea evenimentului, doamna rector a felicitat inițiativa autorului, menționând că monografia este scrisă cu o exprimare clară și concisă, bazată pe experiența proprie a doctorului Horia Roșianu, acumulată în trei decenii la Institutul Inimii „Niculae Stănciou”. Ea a subliniat că această carte reprezintă o lectură utilă și va fi un manual de referință în domeniul cardiologiei implantabile, venind în sprijinul pregătirii medicilor cardiologi.

Autorul, doctorul și conferențiarul Horia Roșianu, a vorbit despre extraordinarul său parcurs profesional, fiind medic în cadrul Institutului Inimii de 30 de ani, din 1993, și în prezent șef de secție. Acesta a subliniat că lumea medicală nu stăpânește bine acest domeniu, existând o oarecare teamă sau reținere când vine vorba despre stimulatoarele cardiace. În acest sens, el a scris această carte bazată doar pe propria experiență, fără să copieze informații din alte părți.

„Ce ne propunem ca medici? Ne propunem să îndepărtăm boala, pe cât posibil, sau dacă nu putem să o îndepărtăm maximal, sau radical, ne propunem să creștem supraviețuirea, să creștem calitatea vieții, și aceasta o fac stimulatoarele de resincronizare. Crescând parametrii calității vieții, reducem perioada spitalizărilor, care în același timp se răsfrânge în scăderea poverii financiare în sistemele sanitare, deci avem o acțiune extrem de cost-eficientă” a declarat autorul Horia Roșianu.

Monografia cuprinde, de asemenea, capitole despre tendințele moderne din domeniul stimulării fiziologice și despre stimulatoarele fără sondă. Autorul Horia Roșianu și-a exprimat recunoștința față de soția sa pentru contribuția sa la această monografie, subliniind că ea s-a ocupat de corectarea integrală a cărții.

Prof. dr. Dan Dobreanu a vorbit despre noutățile aduse de cartea lui Horia Roșianu, menționând că aceasta aduce foarte multe informații cu privire la noile tehnologii, fiind o lucrare deosebit de importantă pentru știința medicală, deoarece nu s-a mai scris de mult timp o carte pe acest subiect. De asemenea, cartea este remarcabilă pentru că se bazează pe experiența personală a autorului și toate informațiile prezentate au fost testate personal de acesta. Prof. dr. Radu Căpâleanu a subliniat, de asemenea, lipsa din literatura autohtonă a unei cărți de acest gen.

În încheiere, filosoful și directorul editurii Tribuna Cluj-Napoca, Mircea Arman, a subliniat că noul concept de cultură include și științele, iar știința este privită ca un element constitutiv foarte important al culturii contemporane, de aceea nu ar trebui să ne mire publicarea unor astfel de cărți de specialitate.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut