Eveniment editorial dedicat marelui istoric american Keith Hitchins

Editura Școala Ardeleană și Institutul de Istorie „George Barițiu” vor organiza vineri, 2 aprilie, lansarea volumului bilingv(română-engleză) Keith Hitchins: The Historian’s Honesty / Onestitatea istoricului”. La eveniment vor lua parte autorul cărții-istoricul Vasile Pușcaș, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, directorul Editurii Școala Ardeleană, Vasile George Dâncu și Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.

Cartea dedicată marelui istoric american Keith Hitchins este un proiect editorial apărut sub egida Institutului de Istorie “George Bariţiu” al Academiei Române şi a Fundaţiei Transilvania Leaders.

Evenimentul se va defășura on-line, prin inermediul platformei Zoom. Linkul de acces este: https://us05web.zoom.us/j/81260199955?pwd=Qlp5R0dIUkM4VDBWbEZZcUpCbEFjUT09. Va fi funcțional începând cu ora 11.00.

Volumul constituie o evocare emoționată din partea unui fost student. Vasile Pușcaș spune că lucrarea este rezultatul unei intenţii pe care a formulat-o la începutul lunii aprilie 2020. „Atunci când i-am urat Profesorului “La Mulţi Ani!”, cu prilejul împlinirii vârstei de 89 de ani. Se pensionase de o jumătate de an, dar lucra asiduu la proiectele istoriografice pe care şi le propusese pentru perioada următoare. Atunci am avut gândul de a dezvolta câteva articole ale mele. Erau cele care tratau activitatea istoriografică a lui Keith Hitchins, într-o prezentare în volum, cu prilejul împlinirii a nouă decenii de viaţă. Cu multă durere în suflet şi mari regrete am aflat, în 2 noiembrie 2020,că reputatul istoric, intelectual şi mai presus de orice un MARE OM a trecut la cele veşnice. Dar gândul fostului lui student nu a dispărut . La vremea când ar fi trebuit să împlinească 90 de ani, publicăm aceste pagini ca semn de nemărginită apreciere şi profund respect pentru înaltul său umanism. Pentru  tot ce a realizat în domeniul istoriografic, dar mai ales pentru efortul lui continuu în dezvoltarea dialogului cultural româno-american/occidental.  Pentru încrederea că naţiunea română este înscrisă pe calea integrării în europenitate”, susține Vasile Puşcaş,

Istoricul clujean Vasile Pușcaș spune că întâlnirea lui Keith Hitchins cu istoriografia românească a fost șansa ca aceasta să „profite de o gură de aer proaspăt din atmosfera științifică veritabilă”.

Profesorul Keith Hitchins a semnalat pentru istoriografia americană și occidentală posibilitatea desprinderii din chingile paradigmelor Războiului Rece. Înâlnirea lui cu istoriografia românească a fost șansa ca aceasta să profite de o gură de  aer proaspat din atmosfera stiințifică veritabilă, pentru evitarea dogmatismului ideologic și politic al epocii. Iar pentru comunitatea istoricilor români a fost o reconfirmare a căii sacrificiului pentru ceea ce Bloch numea „meseria de istoric”. Profesorul Keith Hitchins a fost cercetător-istoric de o probitate și onestitate de netăgăduit; a fost dascălul iubit al numeroșilor istoriografi de pe toate continentele acestei Planete; a dăruit cunoaștere și energie factorilor decidenți din America și Europa pentru ca aceștia să  construiască o lume mai bună și mai ales o comunitate transatlantică viguroasă și durabilă; a dat Universității un sens pe care sperăm ca măcar sec. al XXI-lea să-l împlinească”, explică Vasile Pușcaș, precizând că pentru români Keith Hitchins a fost „un explorator neobosit al fascinantei noastre identități naționale, dimpreună cu îndemnul rațional de a trăi într-o efervescență a bogățitei și diversității istoriei central-sud-est europene”.

Reputatul istoric american Keith Hitchins s-a stins din viață la 1 noiembrie 2020, la vârsta de 89 de ani. Keith Hitchins a fost profesor la Universitatea din Illinois, fiind specializat în istoria României și a Europei de Sud-Est

Dintre lucrările sale traduse în limba română pot fi amintite: Ortodoxie și naționalitate, Editura Univers Enciclopedic, 1995 (în original Orthodoxy and Nationality: Andreiu Șaguna and the Rumanians of Transylvania, 1846–1873, Harvard University Press, 1977), Afirmarea națiunii: Mișcarea națională românească din Transilvania, 1860-1914, Editura Enciclopedică, 2000 (în original A Nation Affirmed: The Romanian National Movement in Transylvania, 1860-1914), Românii, 1774-1866, Editura Humanitas, 1998, 2004, 2013 (în original The Romanians, 1774-1866, Oxford University Press, 1996) sau Scurtă istorie a României, Editura Polirom, 2015 (în original și A Concise History of Romania, Cambridge University Press, 2013). A semnat, alături de nume mari ale istoriografiei române, Mihai Bărbulescu, Şerban Papacostea, Pompiliu Teodor şi Dennis Deletant, o importantă sinteză a Istoriei României.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut