S-a stins din viață un mare istoric

Reputatul istoric american Keith Hitchins s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Keith Hitchins a fost profesor la Universitatea din Illinois, fiind specializat în istoria României și a Europei de Sud-Est.

Dintre lucrările sale traduse în limba română pot fi amintite: Ortodoxie și naționalitate, Editura Univers Enciclopedic, 1995 (în original Orthodoxy and Nationality: Andreiu Șaguna and the Rumanians of Transylvania, 1846–1873, Harvard University Press, 1977), Afirmarea națiunii: Mișcarea națională românească din Transilvania, 1860-1914, Editura Enciclopedică, 2000 (în original A Nation Affirmed: The Romanian National Movement in Transylvania, 1860-1914), Românii, 1774-1866, Editura Humanitas, 1998, 2004, 2013 (în original The Romanians, 1774-1866, Oxford University Press, 1996) sau Scurtă istorie a României, Editura Polirom, 2015 (în original și A Concise History of Romania, Cambridge University Press, 2013). A semnat, alături de nume mari ale istoriografiei române, Mihai Bărbulescu, Şerban Papacostea, Pompiliu Teodor şi Dennis Deletant, o importantă sinteză a Istoriei României.

Keith Hitchins a devenit membru de onoare al Academiei Române (1991) și a primit distincția de doctor honoris causa al universităților din Cluj (1991), Sibiu (1993), Alba Iulia (2001), Târgu Mureș (2005), Timișoara (2008) și Iași (2008).

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la promovarea istoriei și limbii române, pentru înțelegerea și interesul manifestate față de civilizația românească, profesorul Keith Hitchins a fost decorat în 2017 cu Ordinului Național „Pentru Merit“, în grad de Mare Ofițer, conferit de Președintele României, prin intermediul Ambasadei României la Washington.

„Un explorator neobosit al fascinantei noastre identități naționale”

Istoricul clujean Vasile Pușcaș spune că întâlnirea lui Keith Hitchins cu istoriografia românească a fost șansa ca aceasta să „profite de o gură de aer proaspăt din atmosfera științifică veritabilă”.

„Profesorul Keith Hitchins a semnalat pentru istoriografia americană și occidentală posibilitatea desprinderii din chingile paradigmelor Războiului Rece. Înâlnirea lui cu istoriografia românească a fost șansa ca aceasta să profite de o gură de  aer proaspat din atmosfera stiințifică veritabilă, pentru evitarea dogmatismului ideologic și politic al epocii. Iar pentru comunitatea istoricilor români a fost o reconfirmare a căii sacrificiului pentru ceea ce Bloch numea „meseria de istoric”. Profesorul Keith Hitchins a fost cercetător-istoric de o probitate și onestitate de netăgăduit; a fost dascălul iubit al numeroșilor istoriografi de pe toate continentele acestei Planete; a dăruit cunoaștere și energie factorilor decidenți din America și Europa pentru ca aceștia să  construiască o lume mai bună și mai ales o comunitate transatlantică viguroasă și durabilă; a dat Universității un sens pe care sperăm ca măcar sec. al XXI-lea să-l împlinească”, a spus Vasile Pușcaș, precizând că pentru români Keith Hitchins a fost „un explorator neobosit al fascinantei noastre identități naționale, dimpreună cu îndemnul rațional de a trăi într-o efervescență a bogățitei și diversității istoriei central-sud-est europene”. „A fost un OM cu totul si cu totul deosebit, pe care probabil numai Cel de Sus va ști și putea să-l prețuiască așa  cum s-ar cuveni! Dumnezeu să-l aibă în pază!”, a menționat universitarul clujean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut