Eveniment editorial: „Asociaționism și naționalism la românii din Transilvania” de Liviu Maior

În aceste zile apare, la editura clujeană ”Școala Ardeleană”, volumul „Asociaționism și naționalism la românii din Transilvania” de Liviu Maior, un proiect editorial sub egida Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române și a Fundației Transilvania Leaders în Colecția Istorie contemporană, coordonată de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.

Pe copertă: Adunarea Generală ASTRA de la Șimleu Silvaniei, 1908

”Acest nou volum al profesorului Liviu Maior încununează câteva decenii de reflecții istorice și istoriografice ale unei personalități care a marcat profund scrierea istoriei Transilvaniei atât înainte, cât și după 1989. Fără îndoială că asociaționismul cultural, economic, politic și social a reprezentat, pentru românii din monarhia habsburgică (după 1867, austro-ungară), cadrul de afirmare identitară, de exersare a principiilor și valorilor democratice, liberale. În fruntea sistemului a tronat maiestuos ASTRA, adevărata academie a românilor transilvăneni, care a inspirat, impulsionat și susținut procesul de asociere și de formare a societății civile românești. Numai citind lucrarea profesorului Liviu Maior putem înțelege cum, între 1848 și 1918, s-au metamorfozat românii, în decursul a două generații, din iobagi în români responsabili și demni.”, spune istoricul Ioan Bolovan, despre această lucrare.

Liviu Maior este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai, profesor universitar și conducător de doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul aceleiași universități și la Facultatea de Istorie a Universității din București, profesor asociat în Statele Unite ale Americii. A reînființat Centrul pentru Studii Transilvane (care a funcționat, inițial, în perioada 1942-1948), al cărui director a devenit în 1991. Între 1992 și 1996, a fost ministrul Educației și a exercitat funcția de președinte al Comisiei Naționale UNESCO. În 1994, a fost vicepreședinte al Conferinței Mondiale UNESCO, precum și vicepreședinte al Conferinței Europene a Miniștrilor Educației de la Madrid. Senator în Parlamentul României (1996 și 2003), ambasador plenipotențiar în Canada (între 2003 și 2005). Membru al Comisiei de Istorie a Relațiilor Internaționale, din cadrul Comitetului Internațional de Studii Istorice. A primit „Meritul Academic” și Premiul Academiei Române, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităților „Petru Maior” din Târgu Mureș, „Lucian Blaga” din Sibiu și „Andrei Șaguna” din Constanța.
Printre lucrările publicate se numără Corespondența lui Ioan Rațiu cu George Barițiu: 1861-1892 (în colaborare cu Keith Hitchins), Avram Iancu (scrisori), Mișcarea națională românească din Transilvania: 1900-1914, Alexandru Vaida Voevod între Belvedere și Versailles (însemnări, memorii, scrisori), 1848-1849: români și unguri în revoluție, Românii în armata habsburgică: soldați și ofițeri uitați, Habsburgi și români: de la loialitatea dinastică la identitate națională, Alexandru Vaida Voevod. Putere și defăimare, Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni și basarabeni în război. 1914-1916, Un părinte fondator al României Mari: Alexandru Vaida Voevod.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut