Energie verde din deșeuri-noul obiectiv al CJ Cluj

Consiliul Județean Cluj va achiziționa o instalație modernă, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde, a anunțat președintele Alin Tișe. Astfel, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Cluj se fi introdus un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale.

”Este o etapă revoluționară în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de modul de gestionare a deșeurilor din județ. Urmare a acestui pas, deșeurile nu vor mai reprezenta o problemă, ci vor fi transformate într-o resursă alternativă de energie verde, care va genera și venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. În plus, va reprezenta și o soluție ecologică, modernă”, consideră președintele Consiliului Județean Cluj.

Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. „Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național”, a arătat Consiliul Județean Cluj.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut