Elevii cer să fie prelungite mandatele actualilor directori de școli

Reprezentanții elevilor solicită inspectoratelor școlare să prelungească mandatele actualilor directori, pentru a asigura atât continuitatea în managementul  educațional, cât și coordonarea aspectelor care țin de începerea anului școlar în condiții optime.

„În contextul expirării mandatelor actualilor directori și directori adjuncți din  unitățile de învățământ la sfârșitul lunii august 2021, dar și în contextul amânării  nejustificate a organizării concursurilor pentru ocuparea acestor posturi, inspectoratele  școlare vor avea atribuția de a numi directori interimari cu doar câteva zile înainte de  începerea anului școlar. Am atras atenția în repetate rânduri cu privire la acest  subiect, întrucât numirea unor directori interimari din pixul inspectoratelor școlare, fără  a se baza pe o serie de competențe manageriale reale, poate conduce la situații în care unitățile de învățământ din țară să fie administrate de persoane fără experiență, care nu  cunosc nevoile comunității școlare pe care vor fi nevoiți să o coordoneze, mai ales în  contextul începerii unui nou an școlar” – atenționează Consiliul Național al Elevilor.

CNE consideră necesar ca Ministerul Educației să asigure organizarea unui concurs „bazat pe competențe”, astfel încât, odată cu începerea semestrului al doilea al anului școlar viitor, „directorii de școli să nu fie aserviți factorului politic, ci să aibă  capacitatea de a evalua starea de fapt din teritoriu, dar și de a aplica strategii  manageriale care să satisfacă nevoile comunităților școlare”.

„Educația din România va fi pusă în fața faptului împlinit – numirile directorilor vor putea fi făcute de inspectoratele școlare, care nu sunt obligate să desemneze persoane cu experiență în domeniul managementului educațional. În contextul începerii noului an școlar, este iresponsabil ca unitățile de învățământ să fie conduse  de directori fără experiență. Astfel, suntem îndreptățiți să ne întrebăm sub ce formă va  începe școala peste doar o lună, având în vedere că vor exista directori nevoiți să coordoneze pregătirea deschiderii școlilor într-un context incert și neclar, pe care  nimeni nu și-l asumă cu adevărat” – declară Silviu Morcan, președintele  Consiliului Național al Elevilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut