Edilii gherleni doresc un aer nepoluat în orașul lor

Municipiul Gherla a fost totdeauna un orășel de provincie liniștit și nepoluat, chiar dacă în anii 70 industria s-a dezvoltat și pe acele meleaguri, mai ales prin înființarea fostei Întreprinderi de sticlărie de menaj. Pe lângă fostul Combinat de prelucrare a lemnului, a fost una din cele mai mari unități economice din localitate, unde lucrau peste 700 de muncitori. În prezent fosta fabrică de sticlă este un morman de fier vechi, arată mai rău ca după război. Pe undeva, populația orașului este mai liniștită, a dispărut poluarea.

În zilele noastre edilii municipiului doresc să amenajeze noi spații verzi și parcuri, cu scopul de a reda urbei vechea titulatură de oraș curat și nepoluat. La începutul acestui an, primarul Ovidiu Drăgan amintea, într-o emisiune radiodifuzată, că doresc să reamenajeze parcul „Brădet” de pe dealul de vis-a vis de Gara CFR, cunoscut până în anul 1989 sub numele de parcul „1 Mai”. Pe vremea comunismului acolo se organizau tradiționalele serbări câmpenești, cu mici, grătare și bere. În ultimii 30 de ani nimic nu s-a făcut acolo în afară de construirea unor blocuri de locuințe în apropiere. Cândva, în mijlocul pădurii a existat și o scenă în aer liber, care nici nu se mai vede din cauza tufișurilor. De asemenea, în zona respectivă a funcționat un restaurant și o terasă, desființate între timp. Deci, pădurea „Brădet”, locul de agrement preferat al gherlenilor a rămas doar o… amintire.

Asta dorește să revigoreze Primăria Municipiului Gherla prin reamenajarea aleilor și a dotărilor (care, de fapt, nu mai există!?) din zona respectivă. Paralel vor fi efectuate lucrări de reparații și în parcul mare, aflat în vecinătatea centrului municipiului, unde deja au fost demarate obișnuitele acțiuni gospodărești de primăvară. Tot în vederea menținerii unui aer curat edilii mai au în plan procurarea de autobuze electrice și amenajarea unor stații de încărcare mașini electrice.

Sunt doar câteva inițiative edilitar-gospodărești, care urmăresc crearea unui mediu curat și nepoluat, chiar dacă Gherla nu este un colos industrial ca și Clujul. Grija față de sănătatea populației constituie o preocupare permanentă a celor care conduc destinele localității de pe Someș.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut