Edilii comunei Sânmărtin, pe frontul zăpezii

Primarul comunei Sânmărtin, Ioan Fărtan, nu are o sarcină tocmai uşoară în aceste zile de iarnă. Pe lângă că are în subordine nu mai puţin de opt sate răspândite în văi şi pe dealuri, în această perioadă mai are de luptat şi cu vicisitudinile iernii.

Nu întâmplător, printre proiectele domniei sale pe  acest an se află şi introducerea în comună a  gazului metan (să nu uităm, la doar câţiva kilometri, la Ţaga, se găseşte gaz metan din  belşug). Este o investiţie importantă, dar care necesită multe aprobări şi hârtii, ceea ce nu este chiar aşa de uşor de rezolvat. Dar, până atunci, bătăi de cap  creează ninsorile.

Chiar dacă până în prezent nu s-a depus un strat gros de zăpadă, prevenirea eventualelor probleme îi preocupă pe edilii comunei. Cei care conduc destinele aşezării de pe Câmpie s-au gândit la aceste probleme încă în timpul verii anul trecut, când au făcut rost de un nou tractor dotat cu lamă. Acest utilaj este folosit şi în prezent la acţiunile de deszăpezire. Având în vedere că cele opt localităţi componente ale comunei sunt dispersate la distanţe mari, nu este uşor să cuprinzi într-o singură zi toate drumurile. Norocul gospodarilor din Sânmărtin este că toamna trectuă a fost turnat un nou strat de asfalt pe drumul Diviciorilor, unde în toiul iernii este mai uşor de  circulat, indiferent că este vorba de utilajul de deszăpezire sau de autoturisme. Faţă de alte sate de pe Câmpie, în comuna Sînmărtin, mai ales în localităţile Cutca şi Ceaba, aflate pe vârf de deal, se intră mai greu în aceste zile friguroase. Noul tractor dotat cu lamă, însă, rezolvă acest impediment, aşa că locuitorii zonei pot face faţă situaţiei.

O altă măsură a Primăriei este curăţirea şi întreţinerea şanţurilor de scurgere a apei. Anul trecut au fost betonate şanţurile de pe marginea drumului ce trece prin satul Sâmboieni, urmând ca în viitor astfel de lucrări să fie efectuate în localitatea vecină Cutca, dar şi în celelalte sate aparţinînd comunei Sânmărtin. După topirea zăpezii sunt prevenite eventualele inundaţii, iar apele nu mai inundă terenurile agricole din hotarul localităţilor rurale, unde  în primăvară vor fi însămânţate mari suprafeţe cu porumb.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut