Echipă de clujeni premiată la prima ediție a concursului de robotică „Looking for the New Shakey”

Echipa Magic Sciences, de la Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca, a câștigat Premiul de popularitate, cu o platformă de monitorizare și avertizare în situații de poluare și amenințări meteorologice, la prima ediție a concursului de robotică „Looking for the New Shakey”, organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Ambițiosul proiect constă într-un terminal care ar putea procesa informații din mai multe sisteme.

Un alt robot prezent (finalist) în cadrul concursului a fost prezentat de echipa Abso Tech a Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla – „o inovație care va putea înlocui o serie întreagă de activități umane în domeniul construcțiilor și nu numai”.

Câștigătorii primei ediții a concursului de robotică “Looking for the New Shakey” au fost anunțați în cadrul unui eveniment organizat în sala Centenar a Teatrului Metropolis din București. Potrivit organizatorilor, în competiție, echipe de la cluburi de robotică importante din toată țara au prezentat roboți cu diferite utilizări, care, în viitor, ar putea înlocui eficient o multitudine de activități pentru care este folosită în prezent resursa umană.

Evenimentul de premiere l-a avut ca gazdă pe robotul Pepper, primul robot social umanoid din România, dezvoltat pentru a comunica și interacționa cu oamenii. Pepper are multiple funcții, poate stoca informații despre cei cu care interacționează, pe care îi identifică apoi cu ajutorul scanării faciale. Pepper a anunțat decizia juriului concursului, care a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai bune proiecte din cele 9 ajunse în finală – precizează organizatorii.

Marele Premiu al concursului de robotică „Looking for the New Shakey” a fost câștigat de tânărul inovator Vlad Alexandru Pătrulescu, care a prezentat un robot telecomandat în forma unui păianjen – Robotul Lens V 2, ce are capacitatea de a se deplasa ușor pe suprafețe accidentate și de a accesa locații care pot fi nesigure pentru persoane aflate în situații de risc. Robotul ar putea fi folosit în misiuni de recunoaștere și identificare în medii toxice în care oamenii nu ar avea acces. Marele Premiu constă în finanțarea următorului proiect de robotică pe care câștigătorul concursului îl va dezvolta.

Premiul pentru sustenabilitate a fost câștigat de Clubul Liceal de Robotică Seramitae al colegiului Național „Costache Negri” Galați, cu un robot ce poate colecta deșeuri de pe suprafețe diverse și care ar putea înlocui munca personalului de curățenie de pe trotuare și din parcuri.

Cele 9 proiecte finaliste, anunțate de organizatori, sunt:

• Clubul Liceal de Robotică Seramitae (CLR Seramitae) – Colegiul Național „Costache Negri” Galați a prezentat robotul Seramiclean, care va păstra curățenia și va ajuta la protejarea mediului în orice spațiu public. Dezvoltat și produs la nivel de masă, acest robot ar putea face operațiuni care acum consumă resurse umane și financiare importante. Robotul Seramiclean funcționează în mod autonom și va putea colecta în mod selectiv deșeurile din orașe făcând distincția între plastic, metal și hârtie. În modul fix de funcționare, Seramiclean se va deplasa doar într-un anumit perimetru pentru a goli coșurile de gunoi din spațiile publice, iar în modul încărcare, acesta se va întoarce la bază pentru a-și încărca bateriile. Complet sigur în deplasare, robotul este dotat cu senzori de mișcare ce ii permit să evite oamenii sau obstacolele.

• Echipa Magic Sciences a Colegiului Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca a prezentat un dispozitiv experimental pentru monitorizarea calității aerului și colectarea datelor meteorologice. Orice depășire, față de nomele de siguranță, a cantităților de substanțe poluante prezente în aer în momentul măsurătorii, și înregistrate de dispozitiv, este semnalizată prin activarea unui led de culoare roșie. Dispozitivul poate avea atât aplicații industriale pentru bazele de producție care emit substanțe gazoase cu efect de seră, cât și aplicații civile pentru monitorizare calității aerului din interiorul metropolelor.

• Echipa Cyber Tech de la Facultatea de Inginerie din Sibiu a inventat o mașinărie care poate identifica și recupera rapid și eficient mingile de tenis de câmp, un robot cu utilitate practică pentru orice teren de tenis și antrenamentele sportivilor. Robotul are o masă de 20 de kg, un sistem de locomoție diferențial și poate colecta simultan mai multe mingi, fără a necesita o poziționare exactă la minge. Coșul de colectare are o capacitate de 70 de mingi. Pentru detectarea mingilor de pe teren robotul este dotat cu o cameră Pixi 2, care realizează filtrarea informațiilor din mediu pe baza culorilor. La detectarea mingii (culoarea verde), robotul se va deplasa pentru colectare.

• Robotul Lens V2, prezentat în cadrul concursului de Vlad Alexandru Pătrulescu, elev al Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, are o aplicabilitate practică în industriile de construcții, minerit sau energetică. Este un robot echipat cu sistem de măsurare modulare, care poate parcurge orice tip de teren accidentat. Are o durată de funcționare de 3 ore și distanță de transmisie de 3 km în aer liber. Senzorul de imagine are o sensibilitate mare la toate tipurile de lumină și poate reda imagini pe timp de noapte fără o sursă de lumină.

• Un alt robot, prezentat de tânărul inovator Vlad Georgescu, este o mașinărie multifuncțională ce poate căra 2300 de kilograme pe uscat și prin apă. El poate fi folosit ca asistență la muncile agricole, în transport de produse sau de persoane, pentru asigurarea securității prin activități de patrulare, scanare perimetru, avertizare, intervenție la incendii sau catastrofe. Acest robot se poate deplasa atât prin apă, cât și pe uscat și poate fi controlat prin internet de oriunde de pe planetă.

• Un robot care să ne dea sfaturi vestimentare și să ajute persoanele nevăzătoare să identifice mai ușor diverse elemente și persoane din mediul înconjurător, și care are și funcții de translator, a fost prezentat de Asociația Informatică pentru Viitor. Robotul „Cuza” poate fi viitorul translator, el având o funcție de optimizare a conversației între persoane care nu au o limbă comună. De asemeni, robotul are integrată o funcție de tip Chat-GPT și poate oferi informații despre orice subiect. Funcția de recunoaștere a articolelor vestimentare poate face din „Cuza” viitorul stlye advisor sau poate ajuta persoanele nevăzătoare să-și aleagă ținutele.

• Proiectul lui Daniel Tincescu – Liceul Teoretic International de Informatică Constanța – este o stație de producție energetică ce combină două resurse regenerabile. Pentru a produce o cantitate cât mai mare de energie, stația combină energia solară cu energia eoliană. Capacitatea de producție este de 0.5 Wh atât pentru solar, cât și pentru eolian. Stația, având în vedere costurile reduse de producție (aproximativ 300 euro), își propune să furnizeze energie electrică pentru orice locuință, devenind „Soluția pentru mâine” în ceea ce privește energia.

• Celebra echipă AutoVortex – Echipa Națională de Robotică a României – Politehnica București, a venit cu robotul Shakey, ce poartă numele primului robot umanoid creat de om. Shakey este un robot cu aplicații industriale. Poate fi utilizat în diverse industrii, el fiind capabil să mute și să potrivească cu mare precizie diverse obiecte. Robotul răspunde la comenzi vocale și poate îndeplini diverse sarcini.

• Robotul prezentat în cadrul concursului de echipa Abso Tech a Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla este cel mai rapid robot autonom capabil să mute cu mare precizie obiecte si să ocolească obstacole. El poate avea diverse aplicații industriale în zone precum construcții, ambalare, producție.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut