Duminică, la Turda: O nouă ediție a Festivalului „Jocul Fecioresc din Transilvania”

Mai multe ansambluri folclorice și jucăuși vor lua parte duminică, 24 septembrie 2023, la Turda, la cea de-a XXXVII-a ediție a Festivalului „Jocul Fecioresc din Transilvania”, manifestare organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, Primăria Municipiului Turda și Casa de Cultură Turda.

Conform programului anunțat de organizatori, pe scena amplasată în Parcul Central al orașului, începând cu ora 14:00, vor evolua sute de jucăuși din cadrul ansamblurilor folclorice din județele Cluj, Alba și Hunedoara: „Tradiții-Someșul-Napoca” al USAMV Cluj, „Mugurii Mintiului” (Mintiu Gherlii), „Șoimii Carpaților” (Florești), „Izvorașul Tureniului” (Tureni), „Rapsodia Someșană” (Cluj-Napoca), „Ardeleana”, „Datina Turdeană” și „Țarina” (Turda), „Fiii Moților” (Mihai Viteazul), Formația de jocuri populare tradiționale Urca a Primăriei Viișoara, „Jucăușii din Frata”, „Călușarii din Romos” (Hunedoara), Formația de jocuri populare tradiționale de la Băgău (Alba), Formația de călușeri (copii) din Valea Drăganului.

În cadrul manifestării vor fi prezenți și jucăuși individuali, acompaniați de formații instrumentale tradiționale: Dan Costantea (Soporu de Câmpie), Ilie Lung (Dezmir), Grigore Farcaș (Mintiu Gherlii), Rareș Petean (Ceanu Mic), Vlad-Viorel Cucerzan și Marco Adrian Hidișan (Câmpia Turzii) și Gabriel Balea (Copăceni).

Festivalul va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

„Jocul fecioresc din România a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 2015 și își propune să încurajeze promovarea acestor valori de patrimoniu imateral UNESCO. Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania are ca scop valorificarea și promovarea jocului tradițional, în special a jocului fecioresc, ce se caracterizează prin virtuozitatea și bogăția elementelor coregrafice autentice. Transilvania se caracterizează prin preponderența jocurilor feciorești, acestea fiind executate solistic, în grup, ceata feciorilor, a călușarilor sau chiar a mascaților. Dintre toate jocurile tradiționale românești, cele feciorești sunt cele mai «sportive», în sensul că solicită foarte multă energie, elasticitate și o condiție fizică bună. În Transilvania, jocurile feciorești se pot observa la români, la maghiari și la romi. Fiecare etnie a dat propria culoare acestor jocuri, după obiceiurile locului și temperamentul oamenilor” – precizează cercetătorii CJCPCT Cluj.

Tradiții în inima orașului Turda

În cadrul Festivalului „Jocul fecioresc din Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj prezintă publicului Turdean și expoziția de fotografie etnografică „Tradiții în inima orașului Turda”.

Fotografiile, de mari dimensiuni, au fost selectate din bogata arhivă foto a instituției și vor fi expuse duminică, 24 septembrie, în Parcul Central din Turda.

Culesul Sânzienelor, Lolele sau „Bătutul cocoșului” sunt doar câteva din obiceiurile surprinse de fotografi pasionați, „care demonstrează, încă o dată, bogăția patrimoniului cultural imaterial al României” – anunță organizatorii.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut