Drumurile cu risc rutier din județul Cluj unde vor fi instalate noile radare inteligente

Sistemul e-SIGUR pentru monitorizarea traficului rutier în Cluj a fost pus în funcțiune pe șoselele județului. Începând cu 1 martie 2025, județul Cluj beneficiază de operaționalizarea sistemului e-SIGUR, un sistem modern de monitorizare a traficului rutier, care vizează creșterea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave. Sistemul se bazează pe dispozitive radar tip pistol, amplasate pe trepied și vizibile pe marginea drumurilor naționale sau pe drumurile cu risc rutier, pentru a supraveghea traficul și a înregistra automat vehiculele care depășesc limita de viteză.

Ieri, 18 martie a.c., polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au organizat o sesiune de prezentare a aparatelor inteligente în cadrul căreia au explicat modul de funcționare al sistemului e-SIGUR și impactul său asupra siguranței rutiere.

„În timpul acestei prezentări, au fost oferite detalii despre procesul automatizat de colectare a datelor și despre modul în care acestea vor fi analizate de către polițiști pentru a identifica eventualele abateri de la legislația rutieră. În cazul depistării unor încălcări, proprietarii vehiculelor vor fi notificați și vor fi solicitați să furnizeze informațiile necesare privind șoferii implicați, pentru a se lua măsurile legale corespunzătoare.

Scopul principal al acestui sistem este reducerea accidentelor rutiere și promovarea unui comportament responsabil în trafic”, a transmis IPJ Cluj.

Judeţul Cluj are mai multe zone negre pe harta accidentelor rutiere. Cele mai multe accidente s-au produs în ultimii ani în municipiul Cluj-Napoca. O altă localitate cu multe tragedii rutiere este Turda. De asemenea, la Floreşti au fost mai multe accidente care au dus la curmarea a numeroase vieți. Pe lângă aceste localităţi, în judeţul Cluj există câteva tronsoane de drumuri naţionale, judeţene şi chiar comunale care apar pe harta neagră a accidentelor. Drumul Naţional DN, de la intrarea dinspre judeţul Alba şi până la ieşirea spre Bihor şi-a câştigat renumele nedorit de şosea a morţii. În localitatea Feleacu au murit foarte multe persoane în accidente, dar și la Gilău şi Huedin. Un alt drum naţional periculos este cel dintre Cluj-Napoca şi Dej. Şi pe acest tronson s-au înregistrat în ultimii zece ani numeroase accidente cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Dintre drumurile judeţene din judeţul Cluj cel mai dificil este DJ 107 M (Luna de Sus, Vlaha, Băişoara). Pe această şosea s-au înregistrat zeci de accidente cu mai mulți morţi şi răniţi grav.

Dintre drumurile comunale, pe DC 141(Viştea+Suceagu) s-au înregistrat cele mai multe accidente rutiere grave.

Ziua cea mai nefastă din punct de vedere a traficului auto este vineri. Potrivit datelor furnizate, aproape 17 la sută din totalul accidentelor au avut loc vinerea. Cât priveşte intervalul orar, cel mai afectat este cel cuprins între 12 şi 18.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut