Drumuri mai bune și locuințe noi la Jucu

Scurt interviu cu dl. Valentin Dorel Pojar, primarul comunei

Privită din punct de vedere al structurii economice, la dimensiunile ei geografice și al ocupării forței de muncă, Jucu se înscrie în circuitul celor mai echilibrate unități administrativ -teritoriale din punct de vedere industrial și agricol, iar infrastructura pare și ea că ține trendul schimbărilor pozitive.

Iată și motivul scurtului, dar importantului dialog purtat cu ing. Valentin Pojar, în care nu l-am rugat să ne vorbească despre Parcul Industrial TETAROM, și nici de miile de tone de legume livrate în acest an de micii fermieri piețelor de desfacere, ci cu ce scop a făcut lungul drum la București în aceste ultime zile ale lui noiembrie?

Valentin Pojar: Nu prea îmi place mie să mă laud și să arăt câtă muncă este necesară uneori pentru a ajunge la materializarea anumitor proiecte de maximă necessitate pentru comună, chiar prin formația mea civică și profesională prefer să se vadă faptele prin împlinirea proiectelor gândite de către mine împreună cu echipa colegilor din Primăria Jucu, care de multe ori nu mai ținem cont de program de lucru pentru a putea finaliza aceste proiecte investiționale.

Rep: Concret, domnule primar, care a fost primul minister la care ați…bătut la ușe?

Valentin Pojar: În primul rând am oprit la Ministerul Dezvoltării, unde m-am întâlnit cu secretarul de Stat, domnul Stoica Alexandru, pentru a stabili calendarul depunerii proiectului pe programul Anghel Saligny după ce ne vor ieși toate avizele studiului de fezabilitate, reactualizat și votat în consiliul local cu noii parametri tehnico-economici ale lucrărilor de reabilitare a tramei stradale, trotuare, piste de biciclete și rigole, în fiecare sat al comunei, pe zonele de centru.

Apoi, tot la Ministerul Dezvoltării, am analizat un al doilea proiect de construire a unui bloc de locuințe sociale, la Duvana. Sper să reușim depunerea acestor proiecte la începutul lunii decembrie, și tot în decembrie să apucăm să semnăm si contractul Anghel Saligny, astfel încât pe perioada de iarna să facem proiectul tehnic si să derulăm procedura de achiziție, pentru ca din primăvară să începem execuția lucrărilor.

Rep: Și care a fost a doua oprire?

Valentin Pojar: La Compania Națională de Investiții(CNI) unde am depus documentele necesare pentru preluarea proiectului de execuție a Sălii de sport din Jucu de Sus. Aici mai trebuie doar completarea documentației cu hotărârile de consiliu local de preluare a investiției de către CNI si aprobarea noilor parametri tehnico-economici. Totodată am mai discutat cu doamna director General, Manuela Patrăscoiu si echipa dânsei și despre calendarul depunerii documentelor necesare pentru construirea unei creșe de copii pe un amplasament la Jucu de Mijloc.

În al treilea rând m-am întâlnit si cu directorul general al Agenției Naționale Pentru Locuințe(ANL), domnul Gabriel Stanciu, pentru a discuta statusul și termenele de execuție ale celor două blocuri de locuințe pentru tineri de la Jucu Gara, ce însumează 22 de spatii locative, construcție care a început deja, urmând aprobarea in continuare a încă doua blocuri ce le ridicăm în aceeași locație.

Rep: Și v-ați oprit aici cu…colindul dorițelor investiționale?

Valentin Pojar: Nicidecum. În al patrulea rând, și cred eu cea mai importantă întâlnire, am avut-o cu domnul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu și cu directorul general al CNAIR, domnul Cristian Pistol pentru a analiza și rezolva problemele apărute la lucrarea de lărgire a drumului național DN1C, de la Jucu la Răscruci.

Pe scurt vreau să rețineți atât dumneavoastră, presa, cât și locuitorii comunei că am primit asigurarea ca va fi rezolvat cât de repede posibil sensul giratoriu de la Câmpenesti, iar până la 1 Decembrie va fi terminat sensul giratoriu provizoriu de la Km 17(cu parapeți New Jerrsy. Esențial și important pentru mine rămâne faptul că până va fi gata proiectul și autorizația de construire a acestui sens giratoriu, vor face diligențele cerute de legislație pentru exproprierea și demolarea “Cantonului”, iar această demolare rezolvă și nemulțumirile din zonă.

Rep: Putem concluziona că acest drum făcut de dumneavoastră în capitala țării, contribuie, în final, și la modernizarea drumurilor spre și dinspre Jucu?

Valentin Pojar: Cu certitudine, mai ales că am insistat în dialogul meu cu factorii decizionali și de necesitatea montării unor semafoare la Jucu de Mijloc și la intrarea de la blocurile din Jucu Gară, pentru posibila fluidizare la întoarceri a celor ce locuiesc pe strada Bisericii și strada Florilor.

În același timp am avut oportunitatea de a discuta și de drumul expres care va lega municipiul Cluj-Napoca, din centura municipiului Cluj-Napoca, cu nordul țării, drum expres ce va trece pe la noi prin comuna și care va avea o bretea de legătura cu parcul Tetarom. În câteva săptămâni fiind gata licitația pentru studiul de fezabilitate, iar termenul de proiectare și execuție va fi până in 2027, investiția find bugetată prin Exercițiul financiar 2021-2027.

Rep: În finalul dialogului nostru, vă rog să ne spuneți cum sărbătoresc locuitorii comunei dv. Marea Sărbătoare a României din acest an?

Valentin Pojar: Cu mic, cu mare ne reunim în Parcul ,,George Barițiu’’ din centrul comunei unde ceremonialul începe cu un Te Deum, discursul primarului, depuneri de coronae de flori la Monumentul Eroilor, recitalul soliștilor: Sava Negreanu Brudașcu, Ioan Dordoi, Andrei Petreuș, Sergiu Sotelecan, orchestra Dor Transilvan și dansatorii ansamblului nostru ,,Jucu Someșan’’. Se va servi un pahar de vin și tradiționala fasole cu cârnați, în cât voia bună și unitatea să domine acest important eveniment al nostru și al întregii națiuni.

A consemnat Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut