„Drumul niciodată înstrăinat” a ajuns la Muzeul Municipal Dej

La sfârșitul săptămânii trecute, la Muzeul Municipal Dej a avut loc vernisarea expoziției „Drumul niciodată înstrăinat”, aparținând plasticienei româno-canadiene Mona Mariana Ciciovan. Expoziția, itinerantă, a fost găzduită inițial de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud din Bistrița, orașul în care a locuit artista înainte de emigrare, pentru a continua în Dejul copilăriei sale, urmând a se încheia în octombrie la Centrul de Cultură Urbană Cluj, municipiul în care artista a trăit anii studenției. Un periplu al culorilor, pe care sufletul artistei îl înnobilează aplecându-se nostalgic asupra amintirilor.

Cu o înclinație aparte spre sinteza cromatică și interpretarea nonfigurativului, în care efectele luminoase se datorează alegerii unor tonalități cald-incandescente, de la galben și roșu, la portocaliul stropit cu ocru și verde smarald, Mona Ciciovan se prezintă în fața publicului cu o suită de tablouri amintind de o toamnă transilvană aproape mitică. O Transilvanie a memoriei, mereu prezentă în fundal, dar permanent învăluită într-o subiectivitate artistică proprie și inconfundabilă. Printr-o selecție atentă a lucrărilor din cadrul expoziției, demersul curatorial al Loredanei Gheorghiu reușește să pună în valoare nu doar preferința Monei Ciciovan pentru peisaj în general, ci și talentul unui fin și rafinat colorist care descoperă și transfigurează metamorfozele naturii din jurul nostru.

Mona Mariana Ciciovan s-a născut în 1970, în Pintic și a desenat și pictat din copilărie. După studiile economice finalizate în Cluj, în 1999 părăsește locurile natale și se stabilește în Canada, unde se înscrie la Université de Montréal și la UQAM (Université du Québec à Montréal). Odată cu obținerea licenței în arte, Mona Ciciovan rezistă la tentația unei cariere didactice și se dedică în întregime pasiunii pentru pictură. Două decenii mai târziu, momentul unui prim bilanț s-a materializat într-o expoziție personală, care reface traseul parcurs de artistă și ilustrează fiecare etapă importantă din creația sa. Nu în ultimul rând, a însemnat și întâlnirea publicului canadian cu o foarte talentată pictoriță. Sugestiv întitulată “Retrospective”, expoziția a fost vernisată la POP UP Gallery din Montreal, în iunie 2019. De-a lungul anilor, lucrările Monei Ciciovan au fost expuse în cadrul unor expoziții personale și de grup, pe simezele unor importante galerii din Montreal, Toronto, New York, Washington, Boston, Miami, Paris, Madrid, Singapore, Nassau, București și Cluj, multe făcând parte din colecții publice sau private. Și, deloc întâmplător, acum câțiva ani, pentru o manifestare culturală româno-canadiană la București, Mona Ciciovan a fost aleasă să reprezinte, prin picturile sale, arta contemporană canadiană.

Cu prilejul vernisajului expoziției „Drumul niciodată înstrăinat”, la Dej, despre artistă și itinerarul ei artistic au vorbit directorul Muzeului Municipal, prof. Constantin Albinetz și comisarul expoziției, Loredana Gheorghiu, cuvântul de „bun venit” adresat oaspeților fiind rostit de primarul Morar Costan. Atmosfera acestei „întâlniri mirabile” a fost fericit însoțită de inserțiile muzicale oferite de foarte tânărul pianist Lascu Fineas Nathan, elev la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 30 septembrie 2021.

Magdalena Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut