Dreapta, tot mai „strâmbă”

Partidele de dreapta de pe scena politică românească „se șubrezesc”. Asistăm la tot mai multe discuții, tensiuni, plecări și construcții de noi formațiuni, care se vor alternative la cele deja existente. Ultima „năstrușnicie” în acest sens îi aparține lui Dacian Cioloș.

După retragerea din fruntea USR, la scurt timp după ce a fost ales, acum, europarlamentarul Dacian Cioloș își anunță plecarea din Uniune, informând că se alătura unui nou proiect politic.

Fostul preşedinte al USR a precizat, într-o postare pe Facebook, că în Partidul REPER i se vor alătura europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa şi Dragoş Tudorache. Gestul său este dur criticat de unii USR-iști clujeni, care pe de altă parte, atrag atenția că nu este exclus ca Cioloș să fie urmat de alți colegi, alegere care este până la urmă, individuală. În acest context, rămâne de văzut ce se va alege de USR – se va rupe sau își va continua drumul?

„Trecem printr-o perioadă de schimbări. Politica este foarte dinamică și niciodată nu știi ce iți poate aduce ziua de mâine. Desigur, ca să ajungă să demisioneze oameni de valoare, cu know-how, care au avut un aport consistent nu e ceva ce aduce fericire. Totuși, construcțiile sănătoase se nasc atunci când accepți că trebuie să faci o schimbare și să o și faci efectiv. Dacian Cioloș a propus membrilor Biroului Național al USR un program, prin care propunea anumite schimbări care însă nu au fost acceptate. Faptul că a întâmpinat rezistență la schimbare, evident că l-a determinsat să plece și să construiască altceva mult mai aproape de valorile la care el ține. Decizia de a-l urma este una individuală, a fiecărui membru din partid și până la urmă, a oricărui cetățean care dorește să se angreneze în acest nou proiect.  USR a avut și înainte de fuziunea cu PLUS foarte mulți membri și indiferent câți membri vor alege acum noua construcție, USR are resurse umane pentru a continua proiectul început”, a spus președintele USR Cluj, Camelia Sălcudean. Ea a mai precizat că până acum, nimeni de la Cluj nu a anunțat, oficial, că vrea să i se alăture lui Dacian Cioloș, „dar cu siguranță vor fi” (n.red doritori).

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei spune că acesta „este un moment foarte trist și un moment de răscruce atât pentru USR, cât și pentru Dacian Cioloș și noul său proiect”. „Din punctul meu de vedere cea mai proastă evoluție posibilă ar fi ca cele două formațiuni să ajungă să se atace și să se lupte între ele. Sunt parlamentar USR PLUS și rămân așa”, a declarat Cristian Bordei.

Deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, este mai tranșant.

Plecarea domnului Cioloș este o greșeală. Denotă imaturitate politică și lipsă de viziune. Votanții USR meritau mai mult de atât. USR este în momentul acesta singura forță care se luptă cu vechiul sistem politic corupt reprezentat acuma de coaliția PSD-PNL-UDMR și aici e locul tuturor celor care își doresc o Românie modernî. Renunțarea la luptă nu e o opțiune. Dar la finalul zilei, demisia e un act unilateral. Îi urez drum bun lui Dacian Cioloș și colegilor europarlamentari, și sper ca procentele obținute de ei la viitoarele alegeri, să meargă într-o proporție cât mai mică la PSD, dacă nu vor face pragul”, a declarat deputatul USR Radu Molnar. Legat de eventuale plecări de la Cluj alături de Dacian Cioloș, în noul proiect anunțat de acesta, parlamentarul a mai spus: „Nu aș vrea să speculez. Important e că USR rămâne aici suntem în Parlament, în Consiliul Județean și în consilii locale și din aceste poziții vom continua munca pentru cetățean și protejarea banului public”.

„Vestea plecării lui Dacian Cioloș este una tristă pentru construcția comună USR PLUS. Dacă analizăm platforma REPER, e evident că valorile și obiectivele rămân comune: reforma, prin muncă, responsabilitate, integritate. Asta e o veste bună și nu pot decât să mă bucur. Chiar și în această formulă, forțele pro-reformiste își pot continua munca pentru țelul comun. Cu toate acestea, e, fără îndoială, o perioadă de schimbări pe care e nevoie să le gestionăm cu moderație în reacții emoționale și gândire rațională”, a precizat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

„Pe de o parte, regret decizia politică a lui Dacian Cioloș de a părăsi USR, pe de altă parte, apreciez faptul că își va continua eforturile de a schimba lucrurile în România într-un nou proiect. Implicarea fiecăruia dintre noi face diferență în România.

La fel a fost și continuă să fie și cazul USR unde fiecare pas individual duce mai departe partidul. Ne aflăm azi în punctul în care avem aleși la toate nivelurile. Din punctul meu de vedere, USR este un partid ajuns la maturitate, primul partid de opoziție în România de azi pentru care principiile și angajamentele politice față de cetățeni nu sunt negociabile.

Și mai este un atu pe care îl are USR, acela că nu renunță. Poate că n-am reușit să implementăm marile reforme dorite pentru că este greu să te lupți cu interesele înrădăcinate ale vechilor partide, dar nici gând să renunțăm.

Munca noastră de zi cu zi, a parlamentarilor, a primarilor, a consilierilor județeni și locali USR, începe să-și arate tot mai mult roadele și cu cât suntem mai uniți, cu atât suntem mai puternici, iar oamenii au încredere să ne sprijine”, a spus și deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Cât despre reprezwentanții celor două partide de la putere, PSD și PNL, comentariile sunt acide.

Eu nu comentez în mod public situația internă nici din partidul meu, nici din altele. Dar pot face o observație cu titlu general: democrația este puternică și atunci când partidele sunt puternice, atât cele de la putere, cât și cele din opoziție. În momentul de față, stânga românească este unită, în timp ce dreapta este divizată în din ce in ce mai multe partide”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

“”Problemele” lui Dacian Cioloș sau ale USR nu sunt de interes pentru mine și bănuiesc că nici pentru coaliția de guvernământ. Război, criză energetică, inflație … astea sunt problemele cu care se confruntă continentul european și țara noastră. În week-end am participat la Sesiunea de Primăvara a Adunării Parlamentare NATO unde am abordat tema securității regionale. Acum (n. red miercuri) sunt la Congresul PPE unde se discută despre viitorul Uniunii Europene.

Domnul Cioloș reprezintă un subiect pentru cei care încă cred că după ani și ani în care a ocupat funcții precum comisar european, premier și președinte de partid, domnia sa este încă “om nou” în politică. Pentru mine alegerile domnului Cioloș nu mai sunt de interes din momentul în care a ales să iasă împreună cu USR de la guvernar”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

„Asistăm în ultima perioadă, atât în spațiul politic cât și în cel public la anumite efervescențe și schimbări, firești, datorate multiplelor crize pe care le traversăm. Nu pot aproxima ce tip de rezultate vor avea toate acestea, însă, în ceea ce privește partidul „reper” sunt rezervat în comentarii, din varii motive.

Principalul motiv este istoria, istoria partidului PLUS, dar și faptul că, deși nu se poate contesta experiență politică a domnului Dacian Cioloș, caracterul de tehnocrat poate și reprezintă o piedică în formarea unui partid coagulat, unit, căci, în „guvernările” tehnocrate nu este loc de dialog și democrați”, a spus și liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut