Două evenimente: Verum Solitus Vocal Competition și Opera Aperta

Iunie este o lună încărcată la propriu, pentru instituția condusă de Florin Estefan (manager general), lună cu două mari evenimente, ambele de vârf prin amploarea momentelor propuse, dar și prin invitați. Mă voi opri asupra lor în datele relevante, începând cu…

VERUM SOLITUS Vocal Competition

  • finala vineri, 9 iunie, 18:30 *

Suntem în fața unui concurs internațional care, la prima lui ediție, propune nume de top ale artei vocal interpretative. Președintă a juriului este doamna Viorica Cortez (mezzosoprană), venită special de la Paris pentru acest concurs, deocamdată național. Membri în juriu sunt cei 11 manageri și directori artistici ai tuturor teatrelor lirice din România, plus Republica Moldova.

Îmi face plăcere să vorbesc și să scriu despre Felicia Filip (soprană; Opera Comică pentru Copii, București), Daniela Vlădescu (soprană; manager Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, Constanța), Kosztin Aron (director general adjunct, Opera Maghiară Cluj-Napoca), Cristian Rudic (bariton; manager general ONR Timișoara), Andrei Fermeșanu (tenor; ONR Iași), Teodor Niță (director general, Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard, Galați), Mihai Irimia (tenor, director artistic, Opera Brașov), Antoniu Zamfir (director general, Opera Română Craiova), Daniel Jinga (ON București) și Nicolae Dohotaru (Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu, Chișinău).

Concursul vocal, în parteneriat cu Asociația New Hope Music/președinte Octavian Lup, este în faza semifinalei, cu 30 de concurenți admiși dintre cei 45 înscriși, cu vârsta maximă admisă de 35 de ani. Semifinala se desfășoară marți 6 și miercuri 7 iunie, finala fiind programată vineri, 9 iunie, 18:30, când vom  cunoaște cei doi laureați ai primei ediții, un premiu pentru o voce feminină, un altul pentru o voce masculină.

Premiile sunt foarte importante. Ele vizează contracte cu cele 11 teatre lirice din țară, practic toate instituțiile lirice reprezentate de jurați. Tot în gala de vineri, 9 iunie, se va acorda și Premiul Publicului, reprezentând un contract cu ONR din Cluj-Napoca. Nu este exclus să se acorde și Premii Speciale din partea celor 11 membri ai juriului. Cei 10 finaliști vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale clujene, dirijor Maestrul David Crescenzi.

„Concursul, citez din cele declarate de Florin Estefan, poate deveni important în următorii ani. Verum Solitus este acum un concurs național, vom vedea în viitor dacă va deveni și unul internațional. Concursul poate da startul unor cariere solistice. De ce să te înscrii la Verum Solitus? Tinerii trebuie să se înscrie pentru a intra în contact cu cei 11 manageri și directori ai instituțiilor lirice din țară. Fie că vor câștiga, fie că nu vor câștiga, ei vor fi ascultați, este ca o audiție generală, dacă nu câștigă anul acesta, poate vor câștiga la ediția sau edițiile următoare”.

Viorica Cortez: ”Mă încearcă un sentiment puternic fiind alături de dvs, pentru că de pe aceste meleaguri a început cariera mea muzicală. Sunt președinta Societății Franco-Române George Enescu de la Paris, Florin Estefan face parte din juriul concursului pe care-l organizez, vorbesc despre ediții în care am ascultat numeroase voci tinere, pe unele lansându-le pe scene din întreaga lume. Mă bucur sincer să văd că în România există 11 instituții lirice, care au o activitate bună, cu toate condițiile pe care le întâmpină. Pentru tineretul de azi este mai greu ca oricând! Arta este a 5-a roată la căruță și nu numai în România, ci pretutindeni în lume, financiar vorbind. Totuși, se merge mai departe, se dau premii, nu bogate, dar premii care deschid porți nu numai spre instituțiile lirice din țară, ci și din întreaga lume. Tot ce trebuie avut în vedere este să aveți grijă de acești tineri, să-i promovați, să-i faceți cunoscuți”.

Octavian Lup: „Concursul are importanța lui practică, putând deveni un start în cariera solistică. Să fim alături de tinerele talente, să le sprijinim și, în egală măsură, să fim alături de Verum Solitus, să contribuim la dezvoltarea lui, să devină o școală de lansare a noi nume”.

OPERA AI forte!

Inteligența artificială preia, în mod fericit, bagheta noii ediții Opera Aperta, festival la cea de a 7-a ediție, 22-25 iunie.

Nu intru acum în amănunte, voi reveni la timpul potrivit. Pot doar aminti momente ale festivalului, cum sunt Innamorato di te (22 iunie), întâlnirea cu Familia Addams, în viziunea artiștilor Teatrului Excelsior din București (23 iunie), Dima Belinski & DS Project Orchestra (tot 23 iunie), Note e parole con Maestro David Crescenzi (24 iunie), Rigoletto sub bagheta Maestrului David Crescenzi (25 iunie). Repet, asupra festivalului voi reveni la timpul respectiv.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut