Donatorii de sânge de la Cluj, creștere de 35%

De la începutul acestei luni valorea tichetelor pentru donatorii de sânge este de 280 de lei, de patru ori mai mare față de valoarea tichetelor de anul trecut. Măsura a încurajat pe mai mulți clujeni să doneze sânge. Astfel, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj vin în medie 135 de donatori pe zi, înregistrându-se o creștere a numărului donatorilor de 30-35%. Anul trecut, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj au donat sânge un număr de 25.519 de persoane, cantitatea de sânge la o singură donare fiind de 450 ml. Reamintim faptul că pe lângă tichetele valorice, donatorii mai beneficiază de o zi liberă la serviciu și de o reducere de 50% la transportul în comun.

Avem foarte mulți donatori. Se înregistrează o creștere de 30-35%, cu o medie de 135 de donatori pe zi”, declară directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj, dr. Ruxandra Novac pentru ziarul „Făclia”.

Pentru a evita supraaglomerarea și excedentul de sânge pentru anumite grupe, donatorii pot consulta nivelul stocurilor pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj și se pot prezenta astfel în funcție de nevoile pacienților. „Vrem să putem controla stocurile, să putem fi prompți cu produse de calitate și conforme. Îi așteptăm cu mare drag. În prezent, domină donatorii cu grupele 0 și A. Este nevoie de donatori cu grupele B și AB.”, afirmă directorul dr. Ruxandra Novac.

Centrul clujean asigură necesarul de sânge pentru 30 de spitale

În afară de pagina de socializare situația stocului critic poate fi făcută cunoscută chiar de către donatori. În acest sens, donatorii comunică cu familia, cu colegii, cu prietenii”, afirma dr. Ruxandra Novac. Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj asigură necesarul de sânge pentru 30 de unități sanitare din Cluj-Napoca și județ. „Ne străduim să testăm corect și să avem cât mai puține rebuturi. Nu vrem să facem stocuri pe o anumită grupă de sânge. Livrăm în funcție de nevoile spitalelor. Asigurăm necesarul pentru 30 de spitale din Cluj-Napoca și județ, spune același director.

În anul 2023, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj au donat sânge un număr de 25.519 de persoane, cantitatea de sânge la o singură donare fiind de 450 ml. Pentru a asigura necesarul de sânge reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj s-au mobilizat acționând în mai multe feluri. „În anul 2023, am făcut apeluri, am comunicat pe Facebook, am făcut colecte mobile pentru cererea de sânge”, precizează dr. Ruxandra Novac.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj, declară că în anul 2024, cum era de așteptat, se va înregistra o creștere în ceea ce privește donarea de sânge și că se va îngriji de bunul mers al lucrurilor. „Oamenii vor veni. Sperăm să avem produse proaspete în fiecare zi, ne dorim să nu expire în stoc, să gestionăm corect stocurile.

Pe cei interesați să doneze sânge îi îndrumăm să consulte pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj pentru a se informa care sunt stocurile critice pe grupe de sânge. Reamintim condițiile pe care trebuie să le îndeplinească posibilii donatori: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50Kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni, în cazul femeilor să nu fie: însărcinată, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, este bine de știu să nu se consume alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării și să nu se urmeze tratamente pentru anumite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Nu pot fi donatori dacă au sau au avut următoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj își are începuturile în anul 1945 când se înființează Centrul de Transfuzie și Colectare a sângelui în subordinea Serviciului Sanitar al Județului Cluj, sub conducerea dr. Grigore Benetatto. Cinci ani mai târziu devine Centrul de Recoltare și Conservare a Sângelui, cu personalitate juridică, iar din anul 1992 devine Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, subordonat INHT București din Cadrul Ministerului Sănătății, reunind într-un grup regional județele Alba, Sălaj, Satu-Mare și Maramureș.

Sursă foto: pagina Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj

 

 Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut