Domnule ministru Vela,

Cum o audiență este greu de obținut, am ales calea corespondenței. Nu am multe de spus, după cum nu am nimic de reclamat. Am doar niște constatări, fapte reale ale ultimelor zile, tulburi nu numai prin cele întâmplate, ci și prin escaladările la care s-a ajuns.
Ca și cum nu aveți destule pe cap, asasinarea cu sânge rece aunui interlop vine și vă strică sfârșitul de săptămână. Strică sfârșitul de săptămână al tuturor angajaților ministerului pe care-l conduceți.
Atenția exagerată acordată clanului Duduianu, s-a lăsat cu multe comentarii, nu toate favorabile. Era de așteptat. Plasarea forțelor de ordine la casa clanului aduce mai mult cu o aservire, decât cu protecția oamenilor care nu au nicio treabă cu problema în cauză. Vizita unui comisar-șef la casa clanului nu este nici ea apreciată, cum nu sunt apreciate nici înțelegerile la care au ajuns forțele de ordine cu interlopii. Vă înțelegem bunele intenții, prea bune în raport cu gravitatea faptelor de care interlopii sunt acuzați, de la șantaj la camătă, trafic de persoane și de droguri, șpăgi pentru protecție, șpăgi în…Justiție, proxenetism, crime la comandă.
Să nu uităm nici de banii cheltuiți la priveghi, de la helicopter (900 euro ora de zbor) la forțele de ordine (ore suplimentare)…Dacă tot sunt atât de mulți și organizați, au și dotarea necesară (pistoale, mitraliere, macete, bâte de baseball, șișuri care l-ar face invidios până și pe Mackie-șiș…), trebuia să le lăsați organizarea, forțele de ordine urmând să fie ”cu ochii” pe ei (expresia ”Suntem cu ochii pe voi” vă aparține)
La Cluj-Napoca, oamenii s-au bucurat de cea de a 19-a ediție TIFF, finalizată fără probleme. La București și în zonă s-au consumat scene demne de pus într-un scenariu pentru marele ecran. Mi-am adus aminte de multe filme realizate după cazuri reale, dupăcum mi-am adus aminte și de mulți polițiști care și-au servit cu demnitate uniforma. În același timp, mi-am amintit și de tactica folosită pentru a îngenunchea clanurile. E simplă și v-o supun atenției, în multe situații reale a dat rezultate excelente.
Filosofia este simplă, foarte simplă. Lăsați-i să se bată între ei. Vor fi mai multe lupte de stradă, vor fi victime (morți, răniți), asta e. Tot ce aveți de făcut este să observați de la distanță ce se întâmplă, să filmați, să fotografiați. Răniții din toate clanurile să fie ”cazați” în același salon de spital. Chiar dacă vor reuși să se bată, lăsați-i în pace. Luptele din diferite faze ale competiției-faza pe stradă și casă, faza pe centru, faza la periferie, faza crâșme/baruri/cazinouri, faza plajă, faza spital, faza celule comune-îi va slei, forțele se vor reduce la jumătate, la sfert, mulți urmând să dispară. Veți interveni la final, când mai rămân câțiva, ușor de plasat în diferite penitenciare, pe baza unor dovezi solide (filmări,fotografii, martori…). De intervenit o faceți doar în cazul în care luptele afectează cetățenii prinși la mijloc, mă refer la cei nevinovați. Prezența SMURD-ului este necesară, indiferent de tactica adoptată sau de zonele de conflict. Pe baza filmărilor și a fotografiilor, puteți emite ordine de restricție la ieșirea din țară, pentru cei implicați în actele de violență.
Vedeți ce simplu este. Nu vă complicați viața. Nu complicați nici viața omenilor din diferitele structuri de intervenție. Lăsați interlopii să se bată între ei, principiul ochi pentru ochi urmând să le rarefieze rândurile, groase deocamdată, arogante, sfidătoare.
A fost arborat, la una dintre porți, steagul alb. Să fim serioși. Credeți că o crimă comisă cu sânge rece rămâne nepedepsită în viața lor terestră? Ajunge să ne gândim la toți Nașii italieni și nu numai, care au căzut răpuși de gloanțe (pe stradă, în restaurante, în fața casei, în casă…) și avem dimensiunea urii reale care mocnește și a dorinței de răzbunare.
Pe baza filmelor văzute (documentare, artistice), a cărților tematice citite, a articolelor de profil din presa timpului, v-am sugerat o idee. Nu este cinică, nu este nici instigatoare, este bazată pe fapte reale, cu rezultate imediate. Din câte am citit și văzut, se aplică în alte țări și în zilele noastre. Este o idee, de care puteți sau nu să țineți cont. Dar sigur vă puteți și puteți face vara suportabilă tuturor.

Cu respect, D. Ș

Articole din aceeasi categorie