Directorii din România, sceptici privind evoluția economiei românești

Sondajului CEO Survey 2022, realizat de PwC România arată că procentul celor care mizează pe o accelerare a creșterii PIB național scade la 34%, de la 59% în ianuarie, în timp ce ponderea respondenților care se așteaptă la o încetinire a creșterii economice se dublează, de la 26% la 54%.

Războiul din Ucraina și-a pus amprenta și asupra încrederii directorilor generali din România privind capacitatea companiilor de a-și spori veniturile în următoarele 12 luni. Astfel, doar 20% dintre respondenți se declară încrezători în posibilitatea de majorare a cifrei de afaceri (procent în scădere de la 54% în ianuarie 2022), în timp ce alți 49% dintre aceștia sunt ceva mai sceptici. Volatilitatea macroeconomică rămâne cea mai mare amenințare în opinia liderilor de afaceri din România, 54% dintre directorii generali din țara noastră declarându-se preocupați de acest risc (în ușoară creștere, de la 51% în ianuarie). Pe locul secund, urcă conflictele geopolitice (incluzând disputele legate de resurse și comerț, terorism, violență interstatală), ponderea respondenților îngrijorați de acest pericol ajungând la 43%. Securitatea cibernetică rămâne pe poziția a treia, menționată de 31% dintre directorii de companii (în scădere de la 43% în ianuarie). Pe de altă parte, amenințarea pandemică scade din intensitate, doar 17% dintre liderii de organizații din România spunând că preocupați de aceasta (în scădere de la 49% în ianuarie), în timp ce alți 40% manifestă o oarecare îngrijorare în privința acestui pericol.

Reamintim că Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o creștere de numai 2,2% pentru economia României (față de 4,8% anterior) și o inflație medie anuală de 9,3%, care în 2023 ar urma să scadă până la 4%. Ritmul de creștere anunțat de FMI este mai mare decât cel al Băncii Mondiale, care se așteaptă la un avans al PIB național de doar 1,9%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut