Dintr-o criză într-alta

Nemulțumiți de felul în care guvernul liberal gestionează situația economică actuală, social-democrații amenință, în plină pandemie, cu o moțiune de cenzură. Ei acuză guvernul Orban și pe președintele Klaus Iohannis că nu sunt în stare să propună un program economic clar, care să scoată România din această situaţie, pe care ei o consideră una de criză economică. Nici liberalii nu se lasă mai prejos, acuzându-i pe PSD-iști că fac jocuri politice meschine, urmărind să răstoarne Guvernul într-un moment deloc potrivit. Ce-i drept, liderii PSD au precizat că au în vedere un astfel de demers doar după ce se termină starea de alertă. Social democrați clujeni au subliniat, în repetate rânduri, că o astfel de inițiativă este justificată de „bâlbele” guvernanților din ultima perioadă, iar acestea trebuie sancționate. Însă, cei de la putere susțin că, în stare de alertă sau nu, o moțiune de cenzură ar fi un act de maximă iresponsabilitate, în timp ce opoziția nu îşi ia angajamentul de a guverna singură şi pune problema unui guvern de uniune națională. Dar, cu ce ne încălzește pe noi asta? Cu nimic, pentru că, cel mai probabil, pandemia va continua să existe și după starea de alertă. Mai mult, pe lângă o criză sanitară, ne putem trezi și cu una politică.
Pe de altă parte, ne putem întreba în ce măsură un guvern nou-nouț, construit într-o perioadă de criză, pe repede înainte, ar putea să rezolve problemele sociale și economice cu care ne confruntăm acum? Desigur, la fel de bine, ne putem întreba şi de ce politicienii aflaţi deocamdată la putere întârzie să vină cu măsuri economice reale și concrete.
Deocamdată, social-democrații nu au, singuri, voturile necesare pentru a răsturna Guvernul, astfel că se poartă discuții cu ALDE și Pro România. Ca de obicei, UDMR așteaptă cuminte și îşi face calcule.
Altfel spus, țara arde, babele se piaptănă. Până una-alta, în timp ce noi ne luptăm cu pandemia și ne lovim de efectele ei directe, politicienii noștri se luptă pentru voturi, iar declarațiile și acuzele lor din ultimele două luni relevă faptul că lupta este tot mai crâncenă. Aşa că, acum, nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine, dar știm cu sigurantă că urmează alegeri. Cândva.

Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie