Din fotoliul de orchestră | Reflecție asupra eternității

*vineri, 13 ianuarie*ora 19*

Filarmonica de Stat Transilvania” reia seria concertelor săptămânale și ne propune de această dată întâlnirea cu artiștii Alexandra Tîrşu (vioară), Melinda Duffner (mezzosoprană), Tony Bardon (tenor) și Ştefan-Ioan Muţ (bas), sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, acompaniați de Corul și Orchestra Filarmonicii, dirijor cor Cornel Groza

Selecția muzicală cuprinde următoarele lucrări: Johann Sebastian Bach – Cantata O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 60, Alban Berg – Concertul pentru vioară (în memoria unui înger), Paul Hindemith – Mathis der Maler.

Alexandra Tîrșu

Originară din Republica Moldova, Alexandra Tîrșu și-a finalizat studiile de licență cu Pavel Vernikov la Viena și mai târziu cu Janine Jansen la Sion devenind, în scurt timp, recunoscută ca una dintre cele mai importante violoniste ale generației sale.

A fost recompensată cu premiul III și premiul publicului la prestigiosul Concurs ARD 2021 și este laureată a Concursului Internațional de Muzică de la Seul în 2018 și a Concursului Internațional de la Osaka în 2014.

Dintre colaborările recente ale tinerei instrumentiste, amintim cele cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra de Cameră din München, Filarmonica Arthur Rubinstein, unde a fost reinvitată, Orquesta Fimarmónica Marchigiana, Filarmonica Incheon și Orquesta Vigo 430 și cu nume importante precum Ivry Gitlis, Michael Guttman, Daishin Kashimoto,  Friedrich Thiele, Răzvan Popovici, Uto Ughi, Diemut Poppen, Boris Brovtsyn, Svetlana Makarova sau Kyril Zlotnikov.

Alexandra Tîrşu a putut fi urmărită evoluând la Konzerthaus din Viena, Berliner Philharmonie, Herkules Saal și Prinzregententheater din München, Elbphilharmonie și Laeiszhalle din Hamburg, Ateneul Român din București, Seoul Arts Center, Shanghai Oriental Arts Center și Beijing Concert Hall.

În stagiunea 2022 a debutat alături de London Symphony Orchestra și Kiev Virtuosi Orchestra.

Melinda Duffner

Melinda Duffner s-a născut la Arad și a absolvit cursurile de licență și masterat ale specializării canto în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorilor Elena Andrieș Moldovan, Ramona Eremia  și Iulia Merca. De asemenea, a participat la cursurile de măiestrie susținute de Mariana Nicolesco (Brăila).

A colaborat cu Filarmonica din Arad, Camerata „Euroart” din Baia Mare, Filarmonica din Oradea, Filarmonica de Stat Târgu-Mureş, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica din Sibiu și Filarmonica din Rîmnicul-Vîlcea. Este membră a Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Dintre rolurile interpretate amintim: Flora Traviata de G. Verdi, Fidalma – Căsătoria secretă  de D. Cimarosa, Mamma Lucia – Cavalleria Rusticana de P. Mascagni, Maricica – Cînd dragostea triumfă de Nicolae Brânzeu; vocal-simfonic (selectiv): cantata  Uns ist ein Kind geboren și Magnificat de J. S. Bach, Gloria de Vivaldi, Requiem de M. Haydn, Missa in Angustiis de J. Haydn, Missa Încoronării, Messa Votiva de M. Salvi (premieră națională), Stabat Mater de G. B. Pergolesi.

Ștefan-Ioan Muț

Arădeanul Ștefan Ioan-Muț a absolvit – șef de promoție! – cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Arad, iar ulterior Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, licență și masterat.

Continuându-și parcursul cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca  secția canto (prof. Marius-Vlad Budoiu și Codruţa Ghenceanu), în prezent este student în anul I de Master și activează ca artist liric în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Totodată, Ștefan Ioan-Muț este colaborator al Operei Naționale Române din Cluj sub tutela Academiei Naționale de Muzică și a Filarmonicii „Transilvania”, colaborând cu dirijori de prestigiu.

A obținut „Premiul Special” la Concursul Internațional „George Enescu”, Paris, 2021.

Tony Bardon

Tenorul Tony Bardon este absolvent al Liceului de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare și al ANMGD Cluj, clasa tenor Marius Budoiu. Solist al Operei Maghiare Cluj Napoca, cu numeroase prezențe pe scenele din țară și din străinătate, a evoluat în cadrul unor manifestări muzicale de amploare internaţională: Festivalul Primăverii Budapesta 2010 (rolul lui István din opera Brankovics György de Erkel Ferenc) şi festivalul Les Nuits d’Ete de Corte 2011, alături de soprana Leontina Văduva.

Merită amintită prestația de succes de la Palatul Artelor din Budapesta cu lucrarea Rorate Coeli de Orbán György, urmată de rolul titular al operei La Clemenza di Tito de W.A. Mozart la Teatro Verdi Trieste.

Tony Bardon a urmat cursurile de perfecţionare susţinute de Mariana Nicolesco (Brăila 2006), Alberto Zedda în cadrul Academiei Rossiniene din Pesaro (2010), Rockwell Blake şi Liora Maurer (Sibiu, 2012).

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut