Din fotoliul de orchestră | Începe Toamna Muzicală Clujeană !

O nouă ediție a îndrăgitului festival Toamna Muzicală Clujeană debutează vineri, 14 octombrie, de la ora 19, prin concertul de deschidere susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta cunoscutului dirijor român Cristian Mandeal. Solistul invitat al serii va fi pianistul macedonean Simon Trpčeski.

Programul muzical va surprinde prin cuprinde lucrările „Noapte transfigurată”, de Arnold Schonberg, Concertul în la minor pentru pian, op. 16 de Edvard Grieg și Suita operei „Cavalerul rozelor”, compozitor Richard Strauss, o perspectivă muzicală asupra Europei secolului al XVIII-lea.

Simon Trpčeski

Absolvent al Școlii de Muzică „Sfinții Chiril și Metodiu” din Skopje, unde a studiat sub îndrumarea lui Boris Romanov, pianistul Simon Trpčeski a debutat pe scena internațională în calitate de BBC New Generation Artist. A colaborat cu orchestre de pe diferite continente, amintim câteva dintre ele: London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Dresdner Philharmonie, NDR Elbphilharmonie Orchestra, Russian National Orchestra, The Cleveland Orchestra, New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra,  precum și orchestre din Japonia, Hong Kong, Singapore, Sydney, Melbourne sau Noua Zeelandă.

Trpčeski este, totodată, o prezență notabilă a genului cameral, performând adesea în duet cu Daniel Müller-Schott, vezi festivalurile de la Aspen, Verbier, Risør, Bergen, Baltic Sea Festival, Radio France Festival sau La Roque-d’Anthéron.

În anul 2009, a fost distins cu Ordinul Prezidențial „Meritul Macedoniei”, iar în 2011 a fost primul laureat al premiului „Artistul Național al Macedoniei”.

Cristian Mandeal

Maestrul Mandeal revine, iată, pe scena Filarmonicii clujene, instituție unde a activat ca dirijor permanent între anii 1980 și 1987.

De-a lungul carierei de prestigiu a fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul „Ionel Perlea”, Medalia Academiei Române, Premiul de Excelență al Forumului Muzical Român pentru popularizarea operei „Oedip” de George Enescu și Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

Festivalul Toamna Muzicală Clujeană a debutat în anul 1965 și se află actualmente la ediția cu numărul 55. Surprizele muzicale continuă pe tot parcursul lunii octombrie, așadar vom reveni cu noutăți!

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut