Dezbatere maraton pe tema copacilor din centrul Clujului

Dezbaterea care a avut loc luni seara, la Primăria Cluj-Napoca pe tema copacilor de pe străzile Universității și Kogâlniceanu a fost un adevărat maraton. Cei prezenți la discuții au expus o serie de opinii care de care mai interesante, însă nu a fost „bătută în cuie” o unică concluzie.

Ioan Păcurar, profesor în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a atras atenția că prin extragerea arborilor, nu va fi afectată viabilitatea lor, iar înlocuirea cu ginkgo biloba este un lucru pozitiv, pentru că ar aduce plusvaloare spațiului. Totodată, el a recomandat, ca deocamdată, pe timp de caniculă, să nu fie scoși copacii, ci abia peste o săptămână sau două, și replantați la toamnă.

„Prin extragerea lor, nu va fi afectată viabilitatea acestor arbori, nici într-un fel. În ce privește înlocuirea lor cu ginkgo biloba, cred că este o ideea foarte bună, deoarece acest arbore este unul din cele mai vechi specii de arbori de pe pământ. I se mai spune arborele pagodelor, cred că ar fi un plus de valoare, atât peisagistic, pentru că toamna capătă o culoare foarte frumoasă, și exis aproape în toate capitalele europene, cât și pentru cunoașterea lui de către tineri. Chiar aș recomanda, dacă se poate, pe o tăbliță să se precizeze istoricul. E folosit în medicina chineză de peste 5000 de ani”, a spus Ioan Păcurar.

La rândul său, arhitectul proiectului, Arnold Macalik, a făcut câteva precizări despre proiect.

„Avem cam 240 de arbori care se vor planta, un număr mare, important. Aici este vorba de calitatea spațiilor, nu de numerologie. Primăria a comandat înainte de concurs un studiu peisagistic, arbore cu arbore a fost analizat”, a spus Macalik.

Întrebat de Emil Boc de ce ar trebui replantați în altă locație cei 11 arbori, el a explicat: „Noima acestui loc, caracterul stradal, amenajarea acestui loc. Trebuie să ne decidem dacă vrem slalom printre arbori sau vrem să avem trotuare largi de 3 metri și prezențe de terase”.

Nu în ultimul rând, arhitectul proiectului a mai precizat că a avut loc o cartografiere a fiecărui copac, cu Agenția de Mediu, iar instituția a dat avize pentru relocarea lor.

O concluzie a discuțiilor de luni seara a fost formulată de inițiatorul Consiliului Civic Local, Iosif Pop. „Dezbaterea publică de aseară (n.red luni seara) a confirmat că, pe de o parte, peste 170 de clujeni sunt atașați și preocupați de cum este administrat orașul lor și că orice proiect pentru oraș trebuie discutat deschis cu cetățenii, față  în față,pe o temă pregătită minuțios de inițiator și cu disponibilitaa de a fi completată cu soluțiile bune reieșit din dezbateri. Câtă vreme banii din buget sunt ai clujenilor, aleșii locali și primarul sunt aleșii clujenilor și decizia administrației trebuie să fie pe placul majoritătii clujenilor. Lecţia de civism și responsabilitate se cere a fi insușită mai intai de echipa executivă din primărie, paravanul cu ” așa mi -au spus specialistii” se cere folosit cu măsură. Clujul are mai mulți si mai buni specialiști în societatea civilă decât cei invocați și nenominalizați de către domnul primar”, a spus Iosif Pop.

Vă reamintim că în deschiderea dezbaterii de luni seara, primarul Emil Boc s-a declarat cel mai mare prieten al copacilor. „Aveți în mine cel mai mare prieten al copacilor, pentru că am crescut între copaci, la țară, la munte, și știu ce înseamnă pădurea. Din acest punct de vedere sunt cel mai bun prieten al spațiilor verzi și al copacilor, cu putință. Sunt, în egală măsură, și un administrator al orașului care trebuie să țină cont de rigorile vieții în care trăim și să se consulte cu specialiștii”, a spus Emil Boc.

„Dacă revenim la ansamblul acesta care vizează zona centrală vreau să vă spun că înainte au fost 135 de copaci, la final, vom avea 193.

(…) Discuția pe care o avem aici este următoarea – iar aici a fost o dezinformare la mijloc, poate dintr-o neînțelegere, că cineva se atinge de arborii de pe Kogâlniceanu. Fals! Să închidem discuția. Nu se atinge nimeni de niciun arbore de pe Kogâlniceanu. Într-un gest frumos, și noi răspunzând provocării dvs, ați pus afișe pe arbori, noi nu le-am dat jos, cum ar fi procedat o administrație opresivă. Dimpotrivă. Cine a răspândit informația care este dezinformare, nu știu. Am venit și noi cu informație oficială, punând exact în același loc, o informație oficială cu sigla primăriri. Sa închidem discuția pentru Kogâlniceanu. Deci, clar pe Kogâlniceanu, nimeni nu se atinge de niciun copac”, a completat primarul.

Anterior dezbaterii, municipalitatea a făcut, de asemenea, mai multe precizări pe acest subiect: „Având în vedere petiția lansată în spațiul public ce vizează proiectul de modernizare a străzii M. Kogălniceanu și intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu, facem următoarele precizări: Copacii existenți pe strada Kogălniceanu nu sunt afectați de lucrările de modernizare. Primăria Cluj-Napoca subliniază că în proiect, acești arbori NU au fost prevăzuți pentru tăiere/relocare. Arborii au fost și rămân pe aceleași amplasamente; Cu privire la intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu; acestea fac parte din proiectul „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”; cei 29 de arbori care se înlocuiesc din cei 37 existenți se replantează în zone cu deficit de copaci; la finalul lucrărilor, pe strada Universității vom regăsi 49 de arbori, cu 12 mai mai mulți decât în prezent, din următoarele specii: tei, salcâmi și ginkgo biloba; arborii relocați de pe strada Universității sunt transportați în baza RADP, păstrați în containere cu pământ și îngrijiți până la toamnă, când e perioada propice pentru plantare; aceștia vor fi plantați în parcul Colina și pe aliniamentele stradale unde se constată că sunt arbori uscați; extracția se realizează cu un utilaj special, pentru a păstra intact întreg balotul; relocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor”.

Anca M. COLIBĂȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut