Dezbatere despre viitorul cartier Sopor – De ce avem nevoie de a planifica noi cartiere?

Masterplanul viitorului cartier Sopor, care se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare a fost amplu discutat în cadrul unei dezbateri publice online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe.

În cadrul discuțiilor, Marius Cristea, reprezentant al Băncii Mondiale a vorbit despre viziunea instituției cu privire la acest demers și a explicat totodată, de ce e nevoie de a planifica noi cartiere. El a oferit și câteva exemple de urmat, mai exact exemple de orașe care s-au dezvoltat conform unui plan, precum majoritatea celor din America sau Barcelona. „Ar trebui să plecăm de la întrebarea de ce avem nevoie de a planifica noi cartiere. Avem (n.red ca exemplu) mai multe orașe, majortatea orașelor americane, San Francisco, de exemplu, avem planul orașului Barcelona, cum arăta în secolul al 19 lea și cum arată acum…

Ce constatăm e că s-a respectat ad-literam un plan. Barcelona este un exemplu care ne place, s-a dezvoltat extrem de coerent, e un oraș funcțional, cu calitatea vieții ridicată, cu un grad de satisfacție ridicat al cetățenilor. Planificarea a influnțat viața fiecărui cetățean. Avem și reversul medaliei, ceea ce s-a întâmplat în multe țări din Europa de est, și în România, avem acele orașe tentaculare, care s-au extins pe 5-6-7-8 kilometri de-a lungul câtorva străzi care sunt aglomerate, cu ambuteiaje, e greu să ajungi la funcțiunile publice din oricare punct. Un nou concept apare la nivel european și echipa noastră îl susține puternic, vine tot din Barcelona, e vorba de această trecere de la conceptul de cartier la cel de supercartier, care înseamnă practic că totul e accesibil la câteva minute de mers pe jos sau cu transportul public sau cu bicicleta, calitatea vieții crește evident, mai puțin zgomot și poluare, apropo de prioritățile pe care le-au stabilit și clujenii. E un model pe care ni l-am dori și la Cluj. Beneficiile vor fi ușor de văzut în câțiva ani, chiar dacă pe termen scurt vor exista mici dificultăți de implementare, dar e un proces de schimbare normal, pentru că până la urmă asta înseamnă regenerare”, a declarat Marius Cristea.

Joi, 22 octombrie 2020, ora 17.00, va avea loc o nouă dezbatere publică CIIC online,tema acesteia fiind „Infrastructura educațională”. Această dezbatere face parte din serie de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Reamintim faptul că primele dezbateri pe această temă au avut loc în luna iulie.

Seria de dezbateri publice online despre viitorul orașului va continua apoi și pe parcursul lunii noiembrie.

Dezbaterile vor fi transmise live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

A.M.C.

 

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut