Dezbatere CIIC: Concept de amenajare pentru Cetățuie

Amenajarea Cetățuii a fost tema dezbaterii publice online de joi, 5 noiembrie 2020, organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei Cluj-Napoca.

Proiectul propus pentru amenajarea acestui simbol al municipiului Cluj-Napoca a fost prezentat pe larg de către echipa de specialiști care a lucrat la elaborarea acestuia. Conceptul major care a stat la bază a fost păstrarea cadrului natural al Cetățuii și integrarea în cadrul programelor de investiții Clujul Verde și Oraș pentru pietoni.

Am prezentat un proiect extrem de important pentru clujeni, care a fost realizat în urma unui concurs de soluții derulat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania. Proiectul câștigător a fost ales de către un juriu format din experți naționali și internaționali. Aceasta este cea de-a doua dezbatere publică pe acest subiect, prima fiind organizată înainte de lansarea concursului de soluții. Acum discutăm conceptul de amenajare și, conform procedurilor legale, vor mai urma probabil alte două sau trei dezbateri publice pentru a stabili toate detaliile acestui proiect. Până în luna februarie ne dorim finalizarea studiului de fezabilitate, pe urmă vom trece la etapele următoare prevăzute de lege: PUZ, documentație tehnică pentru autorizația de construire, proiect tehnic. Sperăm ca acestea să fie finalizate până în lunile iulie-august 2021, astfel încât apoi să lansăm licitația pentru execuția lucrărilor”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Conform organizatorilor, proiectul a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat. Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică), dorința administrației locale, ca promotor al concursului, fiind aceea ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii.”

În propunerea de proiect prezentată, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar  ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo. Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere. De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural. Prin proiect se mai propune restaurarea porții estice și un concept integrat de restaurare și reabilitare a tuturor elementelor istorice din zonă. În proiect a fost integrat și Turnul Parașutiștilor, care ar putea deveni un punct de reper pentu întreaga zonă.

Această dezbatere a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut