Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu: Debirocratizarea e esențială pentru bunăstarea românilor

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu a acceptat să răspundă la câteva întrebări legate de activitatea sa din primul an de mandat în forul legislativ național, cât și despre prioritățile sale pentru 2022.

Care au fost principalele reușite ale primului an ca parlamentar?

În ce privește activitatea parlamentară, m-am concentrat pe zona digitalizării, susținerea antreprenoriatului și accelerarea proiectelor de infrastructură ale județului, toate priorități în programul politic al USR.

Proiectul legislativ de digitalizare, al cărui co-inițiator sunt, va obliga toate instituțiile statului și furnizorii de servicii publice să accepte plăți cu cardul sau online. Legea e incontestabil benefică românilor, pe care îi scutește de stat la cozi la ghișee; acum așteaptă votul în Camera Deputaților. Am depus inclusiv un amendament la Legea Bugetului pe 2022, prin care fiecărui UAT din țară – care nu e înrolat într-o astfel de platformă -, să-i fie alocată suma de 10.000 de lei pentru înrolare. Din păcate, amendamentul a fost respins, ceea ce ne arată interesul real al actualei coaliții de guvernare pentru a simplifica relația românilor cu statul și a le face viața mai ușoară.

În zona antreprenorială, m-am implicat în strategia de sprijinire a companiilor afectate de pandemia de COVID-19, dezvoltarea de parcuri industriale și promovarea oportunităților antreprenoriale în mediul rural.

Ceea ce m-a făcut să realizez că nu putem crește economia fără infrastructura necesară.

Asta v-a făcut să vă implicați în accelerarea proiectelor de infrastructură județeană?

Da, din acest motiv, am ales ca în zilele de ‘teritoriu’, alocate săptămânal fiecărui parlamentar, să monitorizez proiectele de infrastructură și să ajut la deblocarea și accelerarea lor. Cetățenii Clujului au fost cei care m-au ajutat să le prioritizez, trăgând semnale de alarmă despre un proiect sau altul. Așa am aflat despre situația dramatică a podului peste Arieș din Turda, pe care se circula încă la început de 2021, deși stătea să cadă. Am insistat pentru închiderea lui și demararea de urgență a lucrărilor de reconstrucție. Pe parcursul a 10 luni, am adus la aceeași masă autorități locale, agenții ale statului și reprezentanți ai constructorului, pentru a optimiza comunicarea între părți, debloca procesele birocratice și accelera lucrările. La mijlocul lui decembrie, podul a fost finalizat și circulația, redeschisă.

Ce planuri aveți pentru 2022?

Continuu proiectele de digitalizare, pentru că debirocratizarea e esențială pentru bunăstarea românilor. Voi continua, de asemenea, să mă implic, în măsura permisă de atribuțiile mele, în proiectele DX A3 Tureni – care va degreva Turda de traficul infernal, DX Cluj – Dej, deosebit de important în această zonă a țării și de Centura Metropolitană. De asemenea, voi sprijini prin inițiative legislative, dar și acțiuni punctuale, antreprenorii români, care au nevoie, acum mai mult ca oricând, de stabilitate și coerență legislativă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut