Demiterea lui Octav Bjoza, criticată de parlamentarii AUR

Deputatul clujean AUR Ilie-Alin Coleșa se declară surprins de decizia luată de premierul Florin Vasile Cîțu privind destituirea lui Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist și îi cere public acestuia să revină asupra hotărârii sale „neinspirate și nedrepte”.

„Sunt surprins să văd o astfel de decizie intempestivă, luată noaptea, ca hoții, împotriva unui erou al luptei anticomuniste din România, un  distins domn de 82 de ani care și-a sacrificat tinerețea, viața și familia în numele idealurilor de libertate și democrație, în niște timpuri pe care nu mai vrem să le trăim, când unii turnau la Securitate ori aduceau ode partidului comunist” – a scris Coleșa pe pagina sa de Facebook.

În calitate de deputat, acesta îi cere premierului Florin Cîțu să revină asupra acestei decizii „date nefiresc” și să-l repună în funcție pe Octav Bjoza, „un autentic luptător anticomunist, anti marxist-leninist”.

„Protestez vehement împotriva acestui fel de a face politică și îi cer prim-ministrului Cîțu să revină urgent asupra acestei decizii, care a fost luată la ceasurile când mintea nu judecă limpede” – a scris și co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, pe pagina sa de Facebook, apreciind decizia premierului drept „un atac murdar asupra memoriei unei mari părți a luptătorilor anticomuniști și un act de răzbunare împotriva unui om vertical”.

„Astă noapte, premierul Florin Cîțu l-a demis pe dl Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat al Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist. Dl Bjoza plătește astfel intervenția sa în favoarea copiilor urmași ai foștilor deținuți politic nedreptățiți prin Legea 232/2020. Dl Octav Bjoza (82 de ani), președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, este unul dintre cei mai reputați disidenți anticomuniști în viață, anchetat de fosta Securitate și închis vreme de patru ani în închisorile și lagărele de muncă din epoca Gheorghiu-Dej, multiplu decorat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, de președintele Klaus Iohannis și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Această hotărâre, inspirată de dușmanii a tot ce-i românesc, este nedemnă de un premier al României și încă de unul care reprezintă PNL – cum s-ar zice un «partid istoric», «liberal» și «antic comunist»” – afirmă senatorul AUR, Claudiu Târziu.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, că a decis demiterea lui Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989. Cîțu și-a explicat decizia prin aceea că „a pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos”.

„Încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României”, a declarat premierul Forin Cîțu.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut