Declaraţia preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, înaintea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, marţi, la Bruxelles, înaintea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova că „asistăm la un moment istoric”, conform unui comunicat de presă apărut pe site-ul Consiliului.

„În urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, cele două ţări se angajează într-o adevărată transformare în aderarea deplină la UE – un moment de mândrie pentru ambele naţiuni şi un pas strategic pentru UE”, conform sursei citate.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, acesta este rezultatul unor eforturilor enorme de reformă ale celor două ţări. El a subliniat faptul că UE continuă să ofere rezultate în parteneriatele cu Ucraina şi R. Moldova, cu atât mai mult cu cât prima ţară se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar R. Moldova se confruntă cu consecinţele acestui război.

Charles Michel a apreciat, de asemenea, că deschiderea negocierilor de aderare prin intermediul primelor conferinţe interguvernamentale reprezintă „o etapă cheie”, o dovadă a „progresului imens pe care ambele naţiuni l-au făcut pe calea către integrarea europeană, în pofida provocărilor imense cu care s-au confruntat şi cu care încă se confruntă”. În acest context dificil, a evidenţiat „curajul şi solidaritatea extraordinară” de care a dat dovadă poporul ucrainean în „apărarea suveranităţii şi a viitorului european” al ţării.

Referitor la traiectoria Chişinăului, înaltul oficial european a remarcat, de asemenea, că „R. Moldova a rămas fermă în urmărirea unor legături din ce în ce mai strânse cu UE”, în pofida provocărilor semnificative cu care s-a confruntat,”inclusiv presiuni economice şi intimidare politică”.

„Ambele ţări au demonstrat un angajament impresionant faţă de reformă şi alinierea la valorile europene. Paşii transformatori făcuţi în domenii precum statul de drept, guvernanţa şi sistemele judiciare oferă speranţă şi o indicaţie clară a aspiraţiei lor neclintite de a se alătura familiei europene. Sprijinul societăţilor lor a fost, de asemenea, crucial pe parcurs. Acesta este începutul unui proces lung”, a mai declarat preşedintele Consiliului European.

A adăugat însă că „drumul de urmat va necesita efort susţinut, dăruire şi alte reforme substanţiale. Ucraina şi R. Moldova vor trebui să îşi continue activitatea de consolidare a instituţiilor, de continuare a combaterii corupţiei şi de sporire a stabilităţii economice pentru a îndeplini standardele riguroase ale aderării cu drepturi depline la UE”.

În finalul comunicatului, Charles Michel a afirmat că Uniunea Europeană, prin instituţiile sale şi statele membre, este pregătită să sprijine Ucraina şi R. Moldova la fiecare pas al acestei călătorii. „Vom oferi resursele, expertiza şi sprijinul politic necesare”, a asigurat preşedintele Consiliului European.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut