Decizia de concediere în cazul fostei șefe a secției române de la Teatrul Puck a fost legală

Fosta șefă a secției române de la Teatrul de Păpuși Puck, Amalia Pecican, a pierdut procesul în care a solicitat anularea decizia prin care i s-a desfăcut a contractul de muncă.

Amalia Pecican a fost concediată anul trecut pentru neglijenţă în serviciu. În urma deciziei, Pecican a apelat la instanță cerând anularea sancțiunilor. După procesul de fond care a durat mai bine de un an, instanța a stabilit că decizia de desfacere a contractului de muncă a fost legală. Hotărârea Tribunalului Cluj nu este însă definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs.

„Respinge ca inadmisibile cererile de intervenție principală și accesorie formulate de către M. P. E.S. Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată şi extinsă de către reclamanta Pecican Amaia în contradictoriu cu pârâtul Teatrul de Păpuși Puck. Obligă reclamanta să plătească pârâtei suma de 4.350,58 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Cluj”, se arată în sentința Tribunalului Cluj.

Într-un alt proces deschis împotriva Teatrului Puck pentru anularea unei sancțiuni cu avertisment, Amalia Pecican încearcă să arate că solicitările de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu asumate prin contractul de muncă și prin fișa postului sunt abuzive, prezentându-se ca o victimă a raporturilor de serviciu. În acest dosar a chemat în judecată și Consiliul Național de Combatere a Discriminării. Procesul a început în 2019, urmând ca instanța să se pronunțe în 18 iunie.

Începând cu 2012, și până în mai 2021, Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca a fost condus de actorul Emanuel petran. În această perioadă, instituța culturală din subordinea forului județean clujean a câștigat o foarte mare vizibilitate atât pe plan național cât și la nivel internațional.
Printre evenimentele importante organizate în timpul mandatului lui Emanuel Petran se numără Festivalul Stradal WonderPuck. Proiectul a început în 2017 și a devenit un punct de reper la nivel local, național și internațional. Astfel, la ediția din 2017 au participat peste 20.000 de spectatori, în trei zile de festival, iar în 2018 au luat parte peste 21.000 de spectatori, în trei zile. În 2019, festivalul a atras 27.000 de spectatori pe parcursul a trei zile iar în 2020, în plină pandemie, peste 4.300 de spectatori care au urmărit evenimentele în condiții de maximă siguranță și aproximativ 112.000 spectatori în mediul online, în regim de streaming live.

De asemenea, în 2019 și 2020, de Ziua Copilului, a fost organizat Festivalul Stradal Hai-Hui printre Povești.

Totodată, în ultimii ani, Teatrul de Păpuși Puck a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale. Dacă până în anul 2012, înainte de venirea actualei conduceri, a avut loc o singură deplasare, la Festivalul Internațional pentru Copii și Tineret dela Iași, în perioada 2016 – 2020 Teatrul de Păpuși Puck a participat la 49 de festivaluri naţionale obținând numeroase premii. Totodată a participat la nu mai puțin de 20 de festivaluri internaționale obținând șase premii.

În ciuda acestor performanțe, în acest an, la evaluarea finală a activității din mandatul 2016-2021, Emanuel Petran a primit doar nota 8,86. Potrivit regulamentelor Consiliului Județean Cluj, managerii de instituții cultuale care obțin peste 9 la evaluarea activității își pot continua mandatul. În cazul lui Petran, se pare că notele au fost gândite în așa mod încât media finală să fie sub 9 pentru a nu obține un nou mandat. Emanuel Petran a contestat nota acordată, însă comisia de evaluare i-a respins solicitare. În acest context, Emanuel Petran s-a adresat instanței pentru a i se face dreptate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut