De la 1 iulie intră în vigoare contribuția personală pentru serviciile de spitalizare continuă oferite de privați

Măsura contribuției personale pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privați aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, respectiv pentru serviciile medicale de spitalizare continuă, cazuri acute, intră în vigoare de la 1 iulie, a anunțat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, scrie AGERPRES.

Printre „noutățile concrete” pe care le aduce ordonanța de urgență aprobată joi de Guvern se numără existența unui deviz estimativ pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze și să detalieze ce sume acoperă Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea cazului și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat.

Șeful CNAS a precizat că nu este vorba despre coplată, ci despre contribuția personală, care reprezintă o diferență dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiași caz.

„Și în acest moment o persoană care este asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate. (…) Ce nu este posibil astăzi, este ca furnizorul privat să perceapă sume în plus față de ceea ce decontează Casa din Fondul Unic al Asigurărilor de Sănătate pentru rezolvarea cazurilor. Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume de către furnizorul privat, într-un fel justificat, deoarece tarifele decontate din Fond nu acoperă costurile reale, însă există în acest moment o masă mare de neclaritate pe care au admis-o public, inclusiv furnizorii privați. (…) Ce aduce nou măsura contribuției personale de la 1 iulie este transparență; mai exact, există un deviz estimativ care are un format standard pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze și să detalieze foarte clar cât acoperă Fondul pentru rezolvarea cazului și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, în plus peste cât acoperă Fondul pentru rezolvarea cazului, detaliat pe categorii de cheltuieli, medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană și așa mai departe, astfel încât asiguratul care ia în considerare să acceseze aceste servicii la furnizorul privat va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să ia această opțiune sau nu”, a explicat Adrian Gheorghe.

Șeful CNAS a adăugat că devizul estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare. „Timp în care pacientul are răgaz să se gândească, să caute alte oferte și să ia decizia, dacă dorește să continue sau nu. (…) A treia măsură este că, odată ce pacientul asigurat ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă își oferă consimțământul scris că este de acord. De câte ori devizul estimativ inițial se modifică pe parcursul internării, deoarece pot apărea complicații, situații medicale neprevăzute și așa mai departe, pacientul sau aparținătorul acestuia trebuie să-și ofere de fiecare dată consimțământul scris, iar la final se oferă un decont care, din nou, prezintă detaliat cât a suportat Casa din Fond și ce se percepe în plus de către furnizorul privat pentru acoperirea costului total, din nou, detaliat pe categorii de cheltuieli, un model identic cu cel al devizului estimativ”, a completat Adrian Gheorghe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut