De ce miroase la Cluj-Napoca?

Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, alături de reprezentanții autorităților în domeniu, situația mirosurilor din Cluj-Napoca și din împrejurimi, potrivit unor analize desfășurate în ultima perioadă.

Momentan, se mai fac testări.

„În momentul de față, se fac măsurătorile. Așa cum mai spus și în alte rânduri, mirosul este subiectiv, nu poate fi măsurat. Se măsoară anumiți componenți din aer, care ne pot îndrepta înspre o concluzie cu privire la sursa mirosului. Încă de la început au existat două ipoteze de lucru și două potențiale locații generatoare de mirosuri. Toată atenția în prima fază s-a îndreptat înspre CMID, pentru că știm că acolo, prin natura activității, este generatoare de anumite mirosuri neplăcute însă a apărut și varianta fermelor de la Aiton, unde se desfășoară un proces de depozitare a deșeurilor de la păsări, și împrăștiere a acestora, conform unui ghid de practici în agricultură pe teren, după care este arat. S-au făcut până în prezent măsurători la 24 de ore cu instrumentele aflate în dotarea APM, s-a solicitat și acel laborator de la Agenția Națională pentru a putea avea determinări mult mai exacte și mai complexe cu privire la aceste evenimnte chimice din aer. Presupunerile și în urma analizelor curenților de aer, analizelor de sol, s-a eliminat varianta existenței de cadavre de păsări în acele îngrășământ natural care se împrăștie pe teren. La acest moment avem o mică creștere a nivelului de amoniac în zona acelei ferme, 0,04 este această creștere, doar acest element depășește limitele legale admise.

La CMID, cu analizele de 24 de ore nu există o depășire a niciunui element dincolo de limitele admise de lege. Vom vedea ce ne spun rezultatele laboratorului, care sunt mult mai complexe. În baza acestor rezultate se vor continua verificările atât ântr-o parte, cât și în cealaltă, atât la fermele din Aoiton, cât și în zona CMID, pentru a vedea dacă toate elementele prevăzute de lege cu privire la depozitare – mă refer la Aiton acum, la gestionarea acestot deșeuri provenite de la păsări, dar și la CMID, cu privire la condițiile din autorizația de mediu, dacă toate aceste elemente sunt conforme și se vor aplica măsuri și sancțiuni dacă este cazul, acolo unde activitatea nu este conform legii.

Pe de altă parte, toate aceste teste presupun – fie că sunt de sol, de aer, fie de orice natură , a materialelor găsite în teren, presupun niște termene de elaborare, de stat în eprubetă, niște procese chimice care necesită timp. Tocmai datorită faptului că analizele la 30 de minute ale aerului am considerat că nu sunt suficiente pentru că curenți de aer pot veni, pot trece, pot bate din diferite direcții, am mers pe varianta analizelor de 24 de ore. Toocmai ca să avem date cât mai clare s-a cerut și acest laborator care efectuează și în acest moment (n.red teste). Este important pentru a nu incrimina pe nimeni fără dovezi clare și fără niște elemente definitorii în ceea ce privește această situație, trebuie să ne luăm toate probele, trebuie să le analizăm cu grijă pentru ca apoi să luăm măsurile legale care se impun”, a spus prefectul.

De asemenea, reprezentanții APM Cluj au subliniat că a fost solicitat autolaboratorul de la Agenția Națională pentru Protecția Mediuluicare a venit joi dimineață, fiind amplasat la CMID. Până bineri la ora 12 a fost pe acel amplasament, pentru mai multe măsurători, și apoi ajunge la Aiton, la satul Rediu, pentru că acolo sunt terenurile cele mai multe, tot pentru 24 de ore.

Totodată, reprezentanții DSP au preciat că problematic este doar acest disconfort olfactiv, dar că situația este monitorizată în continuare.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut