Daruri din partea Mitropoliei Clujului pentru copii refugiați din Ucraina

Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oferit, sâmbătă,  cadouri la 172 de copii ucraineni, refugiați la Cluj-Napoca.

Întâlnirea a avut loc la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu, unde IPS Andrei Andreicuț i-a binecuvântat pe copii și pe mamele lor. Pachetele oferite au avut produse neperisabile, dulciuri, jucării și rechizite, fiecare copil primind daruri în valoare de 250 lei. Darurile au fost achiziționate de Asociația Filantropia Ortodoxă Cluj-Napoca, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu și Grădinița „Camigo”. Valoarea totală a acțiunii social-filantropice se ridică la suma de 43.000 lei.

Înainte de a le oferi darurile, Părintele Mitropolit Andrei s-a rugat pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de alinare pentru situația tragică prin care trec. Totodată, a subliniat faptul că Hristos ne învață pe toți să fim buni și să ne ajutăm aproapele aflat în nevoie.

Preotul paroh de la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, Dorel Gălan spune că spune că biserica a fost plină ca la Pașt, copii cu mame si nepoți cu bunici iar în fiecare copil refugiat și-a văzut copii săi. „Acum două săptămâni m-am trezit cu un gând, 100 pentru 100. Adică 100 de copilași ucrainieni cărora să le oferim de Florii câte un dar în valoare de 100 de lei. Dă Domnul și Iryna Dotsenko – mama lui Matvey, din Dnipro, a lui Aleksey, soț și tată rămas acasă, numai ei știu cum își trăiesc fricile pribegiei- îmi scrie că vrea să mă ajute cu lista de 100; în câteva ceasuri lista e aproape completă, iar Iryna mă tot întreabă dacă să îndrăznească să mai adauge pe listă. Și atunci îmi fac o promisiune că, indiferent de numărul de pe listă, voi menține valoarea de 100, chiar de ar fi să mă ating de banii de pictură, că doar pereții bisericii se pictează mai întâi cu iubire și mai apoi cu frescă și culori și sfinți și Domnul. Mai ales că fiecare sărman e tocmai icoana autentică a Dumnezeului nostru și El se ascunde în cei ce ne seamănă. Și lista crește, dar crește proporțional și valoarea darului, ca așa funcționează iubirea și aritmetica ei, iubești și miracolul se produce și cu cât iubești mai mult, primești mai mult. Și mai dă Domnul nostru să îmi scrie Goron Carmen că are sute de părinți, până la ea eu credeam ca orice om are doi părinți, care iubesc și ei – nu uitați, iubire și restul se întâmplă-, apoi Şerban Cristian Băcilă mă lovește cu un croșeu de bunătate și alții și alții… Iar azi la ora 15 biserica noastră se umple de sute de oameni, ca la Paști, copii cu mame si nepoți cu bunici – Doamne, în fiecare copil refugiat îmi văd copiii mei! – iar bunul Părinte Andrei al Clujului vine la ei și se roagă cu ei și pentru ei și le spune că îi iubește, iar prin mâna lui se produce minunea înmulțirii darului. Nu am făcut nimic, în afara faptului că am iubit!”, a scris părintele Gălan.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor ucrainene afectate în mod direct de războiul din țara vecină, la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a inițiat o campanie umanitară care a constat în colectarea a peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, precum și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de aproximativ 350.000 de lei. În urma acestei campanii, în data de 10 martie 2022, un convoi umanitar, format din 16 mijloace de transport (tiruri, camioane și autoutilitare), a pornit spre Rădăuți, unde a predat ajutoarele adunate Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a asigurat transferul acestora dincolo de graniță, în Ucraina.

Până în prezent, Arhiepiscopia Clujului a oferit, în mod gratuit, cazare și masă pentru 110 refugiați, în continuare având disponibile peste 250 de locuri de cazare, care pot fi suplimentate în caz de nevoie.

De asemenea, în urma numeroaselor solicitări venite din partea credincioșilor care doresc să se implice în sprijinirea victimelor de război și a refugiaților ucraineni, Arhiepiscopia Clujului pune la dispoziție un cont bancar, dedicat acestei cauze, deschis la Banca Transilvania: RO03BTRL01301205P1291803 (LEI) și RO07BTRL01304205P12918XX  (EURO).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut