Dansatorii de pe Someș – premiul I la Festivalul Național de Colinde

După doi ani de pandemie, la Băile Felix a fost organizat din nou tradiționalul Festival   național de datini și obiceiuri de  Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”.

Aflată la a XI-a ediție, manifestarea artistică de sărbători a reunit  nu mai puțin de 400 de colindători din 7 județe ale țării. Printre invitați, ca și la edițiile trecute, s-a aflat și Ansamblul de dansuri populare „Dansatorii de pe Someș” din Gherla, coordonat de Emil Bodea, care a avut o evoluție de mare succes, fiind apreciat de gazde cu premiul I. Mesagerii folclorului de pe Valea Someșului au prezentat pe scena Centrului Cultural din Băile Felix colinde tradiționale specifice zonei Iclodului, susținând totodată o suită de jocuri populare de Crăciun și Anul Nou. Formația gherleană a fost însoțită în Bihor și de talentații interpreți de muzică populară Bianca Roș și Bogdan Găbudean, care au interpretat câteva colinde de Crăciun, mult aplaudate de publicul prezent în sală. Jucăușii  gherleni au  evoluat și în sala din stațiunea 1 Mai, în ambele locuri vestind Nașterea lui  Iisus și urând de bine tuturor românilor de pretutindeni.

Festivalul „Asta-i datina străveche” a fost organizat de Asociația Pro Bambini  Oradea, în parteneriat cu Primăria Sânmărtin (Bihor), Liceul Tehnologic Felix și Asociația pentru Promovare Turismului Băile Felix.

Ansamblul folcloric „Dansatorii de pe Someș” va fi prezent  marți, 27 decembrie 2022, și la tradiționalul spectacol de colinde organizat de Primăria Iclod, după ce recent a  susținut un program și în cadrul unui eveniment caritabil organizat de Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut