Dansatorii armeni din Gherla au evoluat la Suceava

După ce în sezonul estival au avut un program încărcat, cu mai multe participări la diferite evenimente culturale din toată țara, membrii Ansamblului de dansuri armenești „Hayakaghak” din municipiul Gherla au parte și de o toamnă bogată în deplasări.

Zilele trecute, de exemplu, mesagerii artei armenești din vechiul Armenopolis au onorat invitația de a evolua în cadrul Festivalului „Tezaurul cultural imaterial multietnic”, ce a avut loc în parcarea Shopping City din municipiul Suceava, o manifestare artistică de mare amploare, trăită din plin de locuitorii urbei din nordul țării, unde timp de două zile s-au desfășurat diferite programe bogate și variate. Pe lângă expoziții, lansări de carte, proiecții de filme și ateliere meșteșugărești de mare interes, de mare apreciere s-a bucurat spectacolul formațiilor de diferite etnii din zona Moldovei, printre care s-a aflat și Ansamblul „Hayakaghak”, condus de Esztegar Ursan Erika.

Tinerii gherleni au prezentat dansurile tradiționale ale comunității armenești din Gherla, cum sunt „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, Tsaghkadzori” și „Vartavar”, care s-au bucurat de mare succes. Menționăm că cei 17 dansatori au urcat pe scenă îmbrăcați în costume noi, deosebit de frumoase și atrăgătoare, lucru remarcat și de asistență. Formația mult întinerită în acest an a mai bifat o prezență remarcabilă pe meleagurile sucevene, unde a mai evoluat de două ori și în această vară, printre care în orașul Siret. La festivalul de la Suceava a fost prezentă și o formație de dansuri armenești din Cernăuți. Reprezentantele comunității armenești din Gherla au primit invitație din partea gazdelor și pentru ediția de anul viitor, ca o apreciere a valorii programului susținut zilele trecute.

Evenimentul de la Suceava a promovat patrimoniul cultural al etniilor din județ și regiunea Cernăuți prin acest festival organizat în cadrul proiectului „Tezaurul etnic special al Bucovinei”. Proiectul este implementat de Fundația de Caritate și Întrajutorare „Ana” Suceava, în parteneriat cu diferite asociații culturale din județul Suceava și regiunea Cernăuți.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut