Daniela Maier: „Când avem de rezolvat o problemă legată de comunitate, e important să fie mai multe opinii”

Primăria municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din România anunță lansarea Concursului de Soluții ”Amenajarea Parcului Bună Ziua”.
Presedintele OAR, filiala Transilvania, Daniela Maier, subliniază că acesta este un concurs foarte important pentru comunitatea clujeană și pentru că este unul organizat la nivel național.

„E foarte important că avem atât de multe concursuri la Cluj, suntem norocoși din acest punct de vedere. În momentul în care se face o licitație, vin doar cei care sunt disponibili sau interesați de contract și vin cu soluții care nu pot fi comparate cu altceva. Este important ca atunci când avem de rezolvat o problemă, oricât de mică, legată de comunitate să avem mai multe opinii, iar acestea pot apărea printr-un concurs de soluții, indiferent că este un concurs de soluții la nivel mare sau la nivel mai mic, cum este un parc. De câte ori putem permite acest lucru, să organizăm concursuri, financiar sau ca timp, este bine să apelăm la acest procedeu.

În Cluj-Napoca este nevoie mereu de parcuri, pentru că dezvoltările vin și încearcă să folosească la maxim terenul pe care îl au la dispoziție. Trebuie găsite soluții pentru aceste noi comunități care se creează pentru a avea propriile zone de relaxare, parcuri cu diferite destinații. Totodată, trebuie să le aducem și în zonele cu tradiție ale orașului, unde poate de multe ori s-a uitat de asta.

Cât despre cartierul Bună Ziua, acolo s-a construit pe parcele agricole înguste și lungi, unele dintre ele cu garduri, practic s-a construit la o scară mult prea mare pentru suprafețele parcelelor disponibile în zonă, prin urmare nu a fost neapărat corect și nu a fost neapărat o soluție bună. Aceste zone verzi trebuie să unească spațiile, trebuie să rezolve niște probleme de conexiuni, articulații ale străzii și ale cartierului”, a explicat pentru Făclia de Cluj, Daniela Maier.

Primarul Emil Boc atrage atenția asupra strategiei de înverzire a orașului nostru.
„Acest proiect se încadrează în strategia municipiului privind Clujul Verde, care nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care ne-am încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Orașul nostru a fost selectat recent parte a Misiunii europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, alături de mari capitale și orașe europene. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să creăm sau extindem peste 190 de spații verzi”, a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Zona Becaș a fost recomandarea specialiștilor pentru noul parc din cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de peste 10 hectare care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Ne dorim ca viitorul parc Bună Ziua să devină un nod important în rețeaua verde a orașului. Concursul urmărește amenajarea zonei de parc de cartier cu toate dotările și echipamente necesare:alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, iluminat public. De asemenea, ne dorim integrarea ingenioasă a cursului principal al pârului Becaș în amenajarea propusă”, a detaliat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.

Parcul din cartierul Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului, mai ales la nivelul polului de dezvoltare imobiliară din sudul orașului. Această zonă s-a dezvoltat după anii 2000 și, în extinderea rapidă a funcției rezidențiale de-a lungul rețelei principale de transport (Strada Bună-Ziua), a fost lăsat foarte puțin spațiu pentru orice altă funcție urbană, cu atât mai puțin pentru spații publice sau verzi. Un prim și important pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut