Dacii și romanii s-au întâlnit la Muzeul Municipal Dej

Sâmbătă, 23 iulie, pe o căldură ucigătoare, dacii și romanii s-au întâlnit din nou la Dej, urmare a unei lungi și fructuoase colaborări dintre Muzeul Municipal Dej și Asociația Terra Dacica Aeterna (TDA).

Evenimentul „Lecția de istorie vie. Terra Dacica Aeterna Rediviva”, organizat de muzeu și Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Dej, sub egida Primăriei Dej, a cuprins prezentarea de: exerciții de antrenament și de luptă a soldaților din legiunile romane (manevre militare de tip „cuneum”, „testudo”, „sagitarium” etc.), comenzile fiind rostite în limba latină. Ocazie cu care au fost oferite publicului, numeroase informații legate de organizarea armatei romane, despre istoria dacilor, istoria Legiunii a V-a Macedonica, despre echipamentele militare și civile utilizate în epocă, precum și despre războinicii barbari. Prezentări susținute de specialiști în istorie, într-o manieră dinamică și atractivă.

Sigur, nu au lipsit nici luptele de gladiatori, tirul cu arcul și atelierele interactive: monetărie; întreținere și reparații echipamente militare (realizate de armurierii trupei); fierărie; prelucrare lemn; prelucrare os; repetiții pentru dans; jocuri romane (moara, zaruri etc.) și officina scriptoria.

Tot sâmbătă, Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Dej a organizat un tur al orașului, pentru amatorii e istorie locală, ce a inclus principalele obiective turistice din municipiul someșean: Sinagoga, Biserica Reformată, Biserica Romano-Catolică etc.

Terra Dacica Aeterna există din 2007, când o mână de oameni pasionați de daci și de romani au pus bazele asociației TDA. După propria lor caracterizare „unii erau arheologi, pasionați de daci, alții nu aveau nici o legătură cu istoria sau arheologia, decât un vraf de cărți de istorie citite și o pasiune puternică pentru Imperiul Roman”. Dar, dacă inițial erau doar câțiva „daci și romani”, treptat asociația a ajuns să numere peste 50 de daci, romani și sarmați, majoritatea transilvăneni, o parte din Cluj, alții din Hunedoara (unde există și o filială TDA), Maramureș, Bistrița, Sibiu, Harghita, precum și din Vâlcea, București și Constanța.

Invitată la numeroase evenimente festive sau comemorative legate de istoria țării noastre, sau la festivaluri de gen, la ora actuală Asociația Terra Dacica Aeterna a inițiat și implementează în România proiectul „Ora de istorie vie”, prin care, copiii și tinerii au ocazia să ia contact nemijlocit cu istoria antică sub forma unui reenactment. Tradus în română prin reconstituire istorică, această activitate educativă și recreativă, presupune interpretarea pe baza unui scenariu a unor aspecte de viață civilă și militară din trecutul istoric, pe baza unor solide cunoștințe istorico-arheologice din domeniu, însoțite, evident, de o trăire afectivă a evenimentelor reconstituite.

M. Vaida
Foto: Muzeul Municipal Dej

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut