Curtea de Apel Cluj: HG privind măsurile anti-COVID conține dispoziții discriminatorii ce nu sunt justificate obiectiv

Curtea de Apel Cluj apreciază că HG 531/2021, referitoare la prelungirea stării de alertă și măsurile de prevenire a efectelor pandemiei de COVID-19, modificată prin HG 580/2021, conține dispoziții discriminatorii ce nu sunt justificate obiectiv.

Instanța hotărâse, în 7 iunie, anularea unei părți din actul normativ, însă decizia nu este definitivă.

„Curtea (…) va admite în parte acțiunea, anulând dispozițiile (…) ce încalcă dreptul cetățenilor de a lua parte în condiții de egalitate la activități și de a avea acces la toate locurile și folosinței destinate, arătând că aceste dispoziții discriminatorii nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim atât timp cât există metode de atingere a scopului asigurării sănătății populației prevăzute chiar în actul administrativ normativ atacat care ar fi suficiente să asigure scopul propus”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Cluj, dată publicității marți, scrie AGERPRES.

În document se precizează că instanțele de contencios administrativ nu sunt puse să examineze constituționalitatea legii, ci conformarea de către actele administrative la principiul legalității și eliminarea dispozițiilor care intră în conflict cu normele legale.

Curtea remarcă faptul că în România vaccinarea nu este obligatorie prin lege, dar Guvernul a adoptat prevederi care conduc la excluderea persoanelor nevaccinate de la activitățile sportive, culturale sau sociale.

„Dincolo de aspectul general benefic al vaccinului, foarte multe persoane din cauza convingerilor religioase sau a stării de sănătate nu pot recurge la măsura vaccinării și prin urmare sunt excluse de la toate activitățile sportive, culturale, sociale permise de hotărârea de guvern. (…) Constrângerea pe calea unei hotărâri de guvern cu măsuri provizorii reluate prin alte hotărâri de guvern de prelungire a acestor măsuri conduce la permanentizarea acestei situații și la înlocuirea unei legi în acest sens cu o hotărâre de guvern care să ia măsuri privitoare la obligativitatea vaccinării populației. (…) Totodată, nu există nici un studiu care să conducă la concluzia necesității instituirii acestor măsuri suplimentare de excludere și la lipsa oricărei importanțe a faptului că un număr mare de persoane a făcut boala și este imunizată prin efectul bolii”, se precizează în motivare.

În opinia judecătorilor, o serie de restricții „dezavantajează și discriminează persoanele nevaccinate, care la acest moment sunt majoritatea populației țării”. „Chiar dacă nu menționează expres obligativitatea tuturor persoanelor la vaccinare, hotărârea de guvern discriminează, fără a fi necesar în scopul asigurării sănătății populației, prin dezavantajarea categoriei persoanelor nevaccinate care, așa cum s-a arătat mai sus, reprezintă majoritatea populației României”, mai arată Curtea de Apel Cluj.

Prim-ministrul Florin Cîțu anunța, pe 9 iunie, că va fi atacată decizia Curții de Apel Cluj de anulare în parte a Hotărârii de Guvern care privește condiționarea participării la evenimente de dovada vaccinării. Întrebat dacă decizia Curții de Apel Cluj va influența politica măsurilor de relaxare, premierul a răspuns că decizia respectivă va fi atacată. „Nu va schimba, nu va influența. Vom ataca această decizie și credem că vom câștiga”, a spus premierul

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut