Cum și-a început președintele Ungariei vizita în Transilvania

Noul președinte al Ungariei, Novak Katalin, a sosit joi seara la Cluj-Napoca, urmând ca vineri să ajungă la Alba Iulia pentru a participa la festivitățile dedicate Zilei unităţii reformate maghiare și la dezvelirea statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen.

Vineri, președinta Ungariei a ales să-și înceapă ziua în Parcul Central din Cluj-Napoca, unde a alergat în jurul lacului Chios. Liderul ungar a postat și o fotografie pe contul de Facebook, în care apare făcând mișcare.

Șeful statului ungar va avea, sâmbătă, și o întâlnire la București cu președintele României, Klaus Iohannis, după care duminică se va întoarce în județul Cluj-Napoca.

Katalin Novak a fost învestită sâmbăta trecută în funcţia de preşedinte al Ungariei în cadrul unei ceremonii desfăşurate în faţa parlamentului din Budapesta.

În discursul său inaugural, Novak a subliniat responsabilitatea sa de a arăta ţării ce înseamnă pentru ea patria şi compatrioţii săi şi de a-şi exprima opiniile „cu privire la viaţa noastră comună şi la locul nostru în lume”.

”Ne aflăm aici împreună în inima Europei, în capitala naţiunii, în mijlocul Bazinului Carpaţilor, în principala piaţă publică a naţiunii, dar suntem împreună şi în intenţia şi dorinţa noastră de a crea o viaţă mai luminoasă, mai paşnică, mai bogată şi mai sigură pentru maghiari în secolul XXI, după deceniile care au dus la criza morală a secolului XX”, a spus preşedinta.

La ceremonia de investire au participat premierul Viktor Orban, preşedintele Parlamentului Laszlo Kover şi alţi oficiali de rang înalt.

Novak a fost aleasă şef de stat de către parlament la 10 martie. Ea este al şaselea preşedinte de la schimbarea sistemului politic din Ungaria din 1989-1990.

Katalin a fost jurnalist, dar a ales un alt drum, începându-și cariera politică în 2001, în timpul primului guvern Orban, la Ministerul Afacerilor Externe. S-a specializat în afaceri europene. În anul 2010, a devenit consilier ministerial, iar în 2012 a fost desemnată șef de cabinet al Ministerului Resurselor Umane (EMMI). Doi ani mai târziu, a devenit secretar de stat pentru familie și tineret în cadrul EMMI și în octombri 2020 așezată pe fotoliul de ministru al familiei în octombrie 2020. Noua președintă a Ungariei a fost și reporter  al Ministerului Afacerilor Externe.

Noul președinte al Ungariei are trei copii și un lucru mai puțin cunoscut, aleargă la maraton.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut