Cum îl încurcă Boc pe Cîțu în cursa pentru șefia PNL

Primarul Emil Boc a lansat la începutul anului propunerea de comasare a comunelor sărace, care nu își pot asigura, spunea el, nici măcar funcționarea din banii de impozite și taxe.

Printr-o astfel de măsură s-ar elimina, crede primarul, clientelismul politic. După câteva luni, fostul premier a venit cu o nouă idee de reformă administrativă: comasarea judeţelor în regiuni. Emil Boc nu s-a oprit aici cu expunerile despre reorganizarea administrativă a țări. Astfel, recent, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România a anunțat că i-a cerut premierului Florin Cîțu să susțină un proiect de lege la nivelul Guvernului care să faciliteze unificarea voluntară a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ.

Practic, avem o viziune de reformă administrativă ce vizează cam toate paliere: comune, municipii reședință de județ și județe.

Propunerile făcute de primarul de la Cluj-Napoca se pare că sunt agreate și de premierul Cîțu, acesta declarând, de altfel, că ideea colegului său de partid e interesantă și că arată progres.

Ce nu a luat în calcul însă Emil Boc atunci când a venit cu propuneri de comasare a comunelor sărace și de desființare a județelor este faptul că o astfel de discuție în această perioadă ar putea să-i aducă deservicii celui pe care a ales să-l susțină la șefia PNL. Să vedem de ce. După cum se știe, la congresul PNL din 25 septembrie vor participa 5.000 de delegați din toatele filialele partidului iar printre aceștia se vor afla toți primarii și președinții de consilii județene, care de altfel sunt delegați de drept. Și nu sunt puțini. E vorba de 1.237 de primari și 17 președinți de consilii județene. Practic, aproape un sfert din delegații la congres. Dar pe lângă primari și președinți de consilii județene, sigur, vor mai fi prezenți consilieri județeni și locali de comune. Toți aceștia vor trebuie să-și dea votul pentru cel care va conduce destinele liberalilor pentru următorii patru ani. Numai că președinții de consilii județene și primarii de comune s-ar putea să se gândească dacă mai au vreo șansă de a rămâne în administrație în cazul în care Cîțu va promova reforma propusă de Emil Boc privind comasare comunelor și de desființare a județele. La care primar îi convine să rămână în istorie că în mandatul său s-a desființat comuna pe care a condus-o!? La fel și în cazul președinților de consilii județene. Sigur la niciunul. Așa că această categorie de delegați liberali la congresul din septembrie s-ar putea să nu rezoneze cu tabăra celor cu „suflu nou” care vin cu idei de desființare de comune și județe și să aleagă o altă soluție care să le garanteze că lucrurile vor rămâne cum și le doresc ei și nu va fi cazul ca o parte dintre angajații din primării sau consilii județene să rămână fără loc de muncă. Și nici să fie nevoiți oamneii să parcurgă distanțe mult mai mari pentru a ajunge la centru de comună sau le sediul viitorului consiliu regional pentru a-și rezolva problemele.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut