Cum au ajuns dinozaurii creaturi gigantice – cercetătorii au descoperit veriga lipsă

Deși au dispărut în urmă cu peste 60 de milioane de ani din cauza schimbărilor climatice provocate de ciocnirea Pământului cu un meteorit de foarte mari dimensiuni, dinozaurii continuă să îi fascineze pe oameni.

Cercetătorii caută să descopere cât mai multe date despre aceste creaturi care au stăpânit Terra înainte de ascensiunea omului. Una dintre cele mai importante întrebări ține de modul în care dinozaurii au ajuns la dimensiuni atât de mari.

Mai nou au apărut informații care explică acest detaliu – cum au devenit dinozaurii giganți pe uscat, așa cum în zilele noastre există animale de dimensiuni foarte mari doar în oceane – unele specii de balene.

Astfel, a fost descoperită veriga lipsă – cea care face legătura dintre primii dinozauri, de dimensiuni de la câțiva centimetri la câțiva metri, și cei gigantici, a căror existență nu ar fi putut permite dezvoltarea societății umane așa cum o știm în prezent.

Îngropat în urmă cu 225 de milioane de ani în zona actualului orășel Agudo din sudul Braziliei, în America de Sud, Macrocollum itaquii este cel mai vechi dinozaur studiat până în prezent care prezintă structuri numite alveole. Este vorba despre niște cavități din oase care le-au permis dinozaurilor să stocheze mai mult oxigen și să reziste mai bine în condiții extreme.

Se pare că aceste caracteristici, prezente și la păsări din ziua de astăzi, le-au permis unor dinozauri să se dezvolte până la dimensiuni gigantice, rezultând specii precum Tyrannosaurus Rex sau Brachiosaurus. Dacă Tyrannosaurus Rex era un prădător feroce, Brachiosaurus era ierbivor, dar putea ajunge la 80 de tone și peste 20 de metri lungime.

Lumea dinozaurilor, inspirație pentru divertisment

Nu doar știința se asociază cu dinozaurii, subiectul fiind de mare interes și pentru zona de divertisment. Tocmai pentru că este vorba despre creaturi mari, neobișnuite, dispărute cu mult timp în urmă, oamenii sunt fascinați de tot ceea ce ține de lumea dinozaurilor. Publicul de toate vârstele este atras de parcuri tematice precum Dino Experience Park din Olanda sau Dinosaur Valley State Park din Texas, Statele Unite ale Americii. În România, cel mai cunoscut astfel de loc de distracție este Dino Parc Râșnov, dar există și o variantă foarte apreciată pe litoral – Jurasica Adventure Theme Park Neptun.

Filmele cu dinozauri îmbină informațiile confirmate de arheologi cu diverse idei din sfera fanteziei. Emblematic rămâne Jurassic Park, filmul din 1993 în regia lui Steven Spielberg, care a fost un adevărat fenomen cinematografic. Merită urmărită de asemenea seria mai nouă de filme cu dinozauri: Jurassic World (2015), Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) și Jurassic World: Dominion (2022).

Giganticele creaturi dispărute sunt sursă de inspirație și pentru creatorii de jocuri video. Unul dintre cele mai populare titluri este Jurassic World Evolution, lansat în anul 2018 pentru PlayStation 4, Windows, Xbox One și mai târziu Nintendo Switch.

O mulțime de sloturi cu această tematică pot fi descoperite și pe platformele de online casino. Printre altele, se remarcă Jurassic Giants de la Pragmatic Play și Jurassic Party de la Relax Gaming.

Chiar dacă se poate spune că aceste animale gigantice nu au fost tocmai norocoase, iată că imaginea lor este suficient de interesantă și de amuzantă pentru a întreține distracția celor care își încearcă norocul la păcănele online.

Teoria evoluției, în varianta pentru dinozauri

Alveolele anterior amintite făceau oasele dinozaurilor mai puțin dense și le permiteau să crească foarte mult în lungime. Evident, evoluția a fost consemnată de-a lungul milioanelor de ani. Cercetători de la Universitatea de Stat din Campinas, Sao Paolo, consideră că aceasta este explicația clară pentru modul în care dinozaurii au ajuns să măsoare chiar și 30 de metri lungime, având de asemenea greutăți impresionante.

După cum se știe, cei mai mulți dinozauri de dimensiuni medii erau carnivori, iar cei mai mari se hrăneau cu plante – ajunge de asemenea la dimensiuni foarte mari în acea perioadă istorică a Terrei.

Macrocollum itaquii a fost aparent cel mai mare dinozaur din epoca sa, măsurând aproximativ 3 metri. Câteva milioane de ani mai devreme, dinozaurii aveau lungimi de aproximativ un metru.

Alveolele au facilitat această creștere puternică ce s-a manifestat și mai târziu, este de părere Tito Aureliano, unul dintre cercetătorii din Brazilia care au realizat un raport publicat în revista de specialitate The Anatomical Record.

Alveolele sunt astfel considerate un avantaj evolutiv pe care dinozaurii l-au avut, spre deosebire de alte viețuitoare din Jurasic și Cretacic, precum mamiferele. Cele mai vechi fosile nu prezentau aceste caracteristici, semn că trăsătura a apărut la un moment dat și a evoluat în timp.

Aparent, alveolele existau mai întâi în regiunea abdominală, apoi s-au dezvoltat în regiunile cervicală și dorsală. Mai sunt cu siguranță multe aspecte de cercetat în privința dinozaurilor, alte date urmând cel mai probabil să fie aduse la lumină de viitoare noi fosile descoperite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut