Cum arată harta pieței negre a țigaretelor

Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în martie 2022 la 7,9%, procent relativ constant faţă de ianuarie, când se afla la 7,8% din totalul consumului.

Datele furnizate de compania de cercetare Novel Research arată că totuși există o intensificare a comerţului ilicit în regiunile de sud ale ţării, ce contrabalansează diminuarea fenomenului în regiunile de nord şi vest, unde este localizat și județul Cluj. Cea mai mare creştere a pieţei negre a ţigaretelor s-a înregistrat în sud-est, cu 5,9% faţă de ianuarie, până la 8,4%. În regiunea sud, contrabanda a crescut cu 5,2%, până la 9,5%. În regiunea nord-est, traficul ilșegal a scăzut cu 6,5%, până la 19,2%, însă această zonă continuă să fie campioană la contrabandă. În regiunile de vest şi de nord-vest au avut loc scăderi de 4,8%, până la 5,4%, respectiv între 4,6%, până la 5,8%.
Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, „cheap whites” continuă să deţină cea mai mare pondere pe piaţa neagră, depăşind 60% şi aflându-se în creştere cu 1,4%. Ponderea produselor provenite din Moldova creşte cu 3,5%, până la 6,9%, iar Ucraina şi Serbia se menţin la 0,1%, respectiv 0%.
Producătorii de ţigarete consideră că, pentru menţinerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Încadrarea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de apărare a ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări, care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ (10.000 de ţigarete) exclusiv şi eliminarea criteriului valoric (20.000 de lei) a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.
În 2020, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 17,54 miliarde de lei, sectorul tutunului devenind cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut