Colaborare fructuoasă între mediul universitar și cel preuniversitar la Cluj-Napoca

Elevi de la Colegiul Național “George Coșbuc” desemnați câștigători la o competiție internațională

Conferința internațională a tinerilor cercetători (,,International Conference of Young Scientists”, ICYS) aduce în prim plan ideea colaborării instituționale și facilitează ieșirea elevilor performanți în arena cercetării științifice în mediul universitar, prefigurând profilul viitorului student. Așa cum stă bine unui oraș universitar.

Organizat anual de către Ministerul Educației prin intermediul inspectoratelor școlare, concursul interdisciplinar ICYS se desfășoară pe mai multe secțiuni: Științele vieții, Fizică, Matematică, Informatică, Protecția mediului, Inginerie și își propune încurajarea elevilor în rezolvarea unor probleme legate de explorarea sistemelor biologice, a comportamentelor chimice și biochimice, a problemelor legate de propria sănătate și a celor din jur, precum și conștientizarea și asumarea responsabilității protejării mediului.

Pentru că științele ocupă un loc esențial iar studiul în limba germană conferă o deschidere aparte, pentru că profesorii și elevii se pot bucura la Colegiul Național „George Coșbuc” de laboratoare dotate și funcționale, activitatea științifică se poate afirma prin participarea tinerilor la concursuri și manifestări științifice de prestigiu. Iar atunci când munca susținută a cadrelor didactice generează motivație și entuziasm și când sprijinul vine și din zona universitară, rezultatele nu se lasă așteptate.

Rezultatele obținute de elevii Colegiului Național „George Coșbuc” la etapa internațională a Concursului Interdisciplinar ,,Conference of Young Scientists”, ICYS 2023- ediția a 29-a, care a avut loc la Belgrad, Republica Serbia în perioada 8-14 aprilie 2023 sunt:

Medalie de Aur, Secțiunea – Științele vieții pentru elevul Lotrean Darius din clasa XII G1, coordonatori Conf. univ. dr. Romana Vulturar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, prof. biologie Iris Müller, Colegiul Național „George Coșbuc”.

Medalie de Argint, Secțiunea – Științele vieții și locul III la secțiunea Postere pentru elevele Zirbo Oana și Rednic Natalia din clasa XI G3, coordonator prof. dr. Alexandrina Aldea, Colegiul Național „George Coșbuc”, colaboratori: Prof. univ. dr. Dan Cristian Vodnar, Tehn. Florica Ranga, dr. Adrian Martău, drd. Elemer Simon, drd. Amalia Nemeș, Institutul de Științele vieții ,,Regele Mihai I al României“, USAMV Cluj-Napoca.

Acest rezultat frumos se înscrie în același registru cu medalia de bronz obținută la ICYS 2022 de echipa Zirbo Oana și Rednic Natalia, coordonator prof. dr. Alexandrina Aldea, colaboratori. Lector dr. Sur Ioana Monica și Prof. dr. ing. Micle Valer, UT Cluj-Napoca, Facultatea de Ingineria Mediului.

Rezultatele obținute de cele două echipe ale Colegiului Național “George Coșbuc” au validat unul dintre scopurile majore ale acestui eveniment: acela de a fi un liant între mediul preuniversitar, unde se pun bazele înțelegerii principiilor și fenomenelor care guvernează viața noastră, și mediul universitar, academic, unde se fundamentează, se aplică, se inovează.

Se cuvine deci să mulțumim colaboratorilor din mediul universitar cu care împartășim aceleași pasiuni, aceleași interese, idealuri, așteptări și mai ales nevoia de cunoaștere și de înțelegere a lumii în care trăim.

Mulțumim de asemenea doamnei Inspector școlar general adjunct prof. dr. Adelhaida Kerekes și doamnei Inspector școlar de specialitate prof. dr. Felicia Boar pentru sprijinul extrem de valoros, implicare deplină și profesionalism.

Suntem bucuroși de rezultatele elevilor noștri, îi felicităm și dorim ca reușita lor să se constituie în motivație pentru viitoare proiecte științifice și pentru accesul elevilor noștri la aceste universități de prestigiu.

Dir. Prof. dr. Horațiu Popa-Bota

Prof. Iris Müller

Prof. dr. Alexandrina Aldea

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut