Cu ochii pe legile Educației!

Proiectele de legi ale Educației sunt, de joi, la Guvern, iar la sfârșitul lunii martie, vor ajunge, în sfârșit, după multe întârziri, și în Parlament, pentru a fi dezbătute.

Reprezentanții opoziției precizează că sunt cu ovhii pe cele două inițiative, urmând să vină cu o serie de amendamente, la momentul la care acestea vor ajunge în Legislativ. La fel susțin și social democrații că vor proceda.

„Atât eu cât și USR privim educația ca pe o chestiune fundamentală și ne uităm cu mare atenție la modificările propuse de recentele legi ale Educației, ajunse la Guvern, urmând a avea mai multe propuneri de modificări pe care le vom susține în Parlament. Suntem proactivi și încă dinainte de publicarea proiectului legilor Educației la finele lunii februarie a.c., am organizat, în Cluj-Napoca, dezbateri publice la care au venit peste 100 de persoane specializate și interesate de soarta învățământului și a copiilor noștri. Aportul lor substanțial ne va ajuta să redactăm amendamentele pe care le considerăm necesare pentru a îmbunătăți legile.

Bineînțeles că vom negocia la nivel parlamentar pentru a obține majoritățile necesare pentru a interzice ca rectorii să poată sta chiar mai bine de 2 decenii în fruntea unei universități (așa cum permite actualul proiect), pentru a încuraja învățământul profesional, pentru promovarea științelor în școală și ca probe de examen. Educația trebuie să fie atractivă, diversă, personalizată, doar așa vom avea la îndemână modalități practice de a încuraja învățarea și a diminua abandonul școlar”, a declarat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

“Referitor la legile Educației vom pregăti amendamente, încercăm să promovăm dezbateri publice, pe subiectul acestui pachet de legi, evident, să aducem cât mai mult în spațiul public subiectul. În ce măsură cei de la putere vor ține cont de sugestiile și propunerile noastre…evident că ne așteptăm să o facă în foarte mică măsură, dacă nu chiar deloc. Noi însă ne vom face datoria, și ca partid de opoziție, de fapt, ne vom face datoria pentru ca la final să avem un pachet de legi ale Educației cât mai bune. Va fi extrem de greu, pentru că în mod sigur, coaliția de la putere, odată ce a lansat acest pachet de legi pe care până acum l-a ținut aproape la secret, va merge cu el înainte, și probabil vor fi foarte puțin receptivi la alte sugestii, din alte zone politice”, a spus senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, subliniază că „Partidul Social Democrat deschide consultările pe Legile educației”.

„În tot acest timp am pledat pentru consultarea publică și transparență, deoarece această reformă este mult prea importantă pentru a fi decisă în spatele ușilor închise.

Până acum Ministerul Educației nu a dorit să facă publice aceste proiecte. Odată cu intrarea proiectelor pe circuitul de avizare, PSD deschide dezbaterea publică pentru toți cei interesați de acest subiect.

Obiecțiile și propunerile acestora vor fi integrate într-un set de amendamente care vor fi promovate de PSD în Parlament.

Astfel am stabilit la nivel național un calendar de dezbateri și consultări, cu următorii factori din educație: sindicatele din educație; cu profesorii și rectorii,  cu elevii, studenții și părinții; cu asociațiile aleșilor locali; ONG-uri; parlamentari PSD; cu specialiștii PSD din organizațiile județene

Calendarul se va desfășura până pe 31 martie, astfel încât PSD să strângă cât mai multe opinii din societatea civilă, pe care să le transpună apoi sub forma unor amendamente pe care le va susține în Coaliție și în comisiile parlamentare de specialitate”, a afirmat președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș,

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut