Criză majoră de apă la Chinteni

• Rețeaua nu mai asigră debitul necesar consumului •

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a dispus o serie de măsuri pentru asigurarea furnizării apei potabile în comuna Chinteni.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Cluj, locuitorii din Chinteni, Deușu, Vechea, Sânmartin și Măcicașu au rămas fără apă potabilă începând cu 17 iunie, din cauza creșterii consumului de apă ca urmare a dezvoltării accelerate a zonei și contextului climatic. Conducta care deservește localitățile menționate mai sus a fost construită în 2006 și a fost dimensionată la 2.700 de locuitori. Cum în prezent în aceste localități trăiesc 8.000 de persoane, conducta nu mai poate asigura debitul necesar consumului. În acest context, o comisie constituită prin ordin al prefetcului s-a deplasat la fața locului, iar în urma evaluării situației a propus, în cadrul unui proces verbal de constatare, relizarea unui rezervor tampon, care să asigure necesarul pentru consumul caznic și pentru nevoile comunității.

Pe fondul acestei situații, Comitetul Județean Pentru Situații De Urgență Cluj s-a reunit marți și a dispus următoarele:  Primăria și Comitetul Local pentru Situații de Urgență ale comunei Chinteni, în colaborare directă cu Compania de Apă Someș S.A., vor pune în practică, în regim de urgență și cu respectarea întocmai a prevederilor legale actuale în materie, măsurile și acțiunile stabilite în procesul verbal de constatare; Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Chinteni va informa în permanență situația din teren, respectiv stadiul graficului de realizare a măsurilor stabilite cu scopul de a asigura sprijinul instituțional necesar și legal, astfel încât situația semnalată să nu pună în pericol comunitățile locale din zonă din cauza lipsei apei potabile; Secretariatul Tehnic permanent al CJSU este asigurat de Centrul operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al Judeţului Cluj.

Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu a ținut să dea asigurări locuitorilor că problema apei va fi rezolvată. Edilul a spus că sunt trei soluții care va face ca apa la Chinteni să nu mai constituie o grijă. Odată se are în vederea construirea bazinului tampon iar pe de altă parte urmează să fie realizat un al doilea bazni de apă de către Compania de Apă Someș. „În acest moment, bazinul se află în faza de autorizare. Depindem în continuare însă de derularea procedurilor de achiziție publică, care pot întârzia atribuirea contractului de achiziție de lucrări”, a transmis Lucia Suciu. Edilul a mai spus că până în 2024 urmează să fie constrută magistrala de apă care va deservi județul Sălaj și cum aceasta va trece prin Chinteni, va permite deservirea cu apă a comunei.

Întrebată de ce s-a ajuns la o comună din vecinătatea municipiului Cluj-Napoca să ducă lipsă de apă, Lucia Suciu a spus că în 2006 când s-a făcut rețeaua de apă, unitatea administrativă avea puțin peste 3000 de locuitori iar proiectul a fost făcut pentru această populație. Primarul a spus că deși s-a cerut să se aprobe ca rețeaua să aibă o capacitate mai mare pe motiv că zona se va dezvolta, DSP nu a fost de acord. Lucia Suciu a mai explicat că în prezent conducta de apă nu deservește doar locuitorii comunei, ci clădirile de birouri și industrii creative din zona Dealul Lomb, cât și pe locuitorii de pe strada Odobești din Cluj-Napoca.

Lucia Suciu le-a cerut recent locuitorilor să nu mai folosească apa pentru a uda grădinile. „În cazul în care problema persistă, reprezentanții Companiei de Apă ne-au comunicat că vor furniza apa pe zone, pentru ca toți locuitorii să beneficieze de apă. De asemenea, în situația în care reprezentanții Companiei de Apă vor depista persoane în timp ce udă în grădină, acestora le va fi sistată furnizarea apei potabile”, a transmis Lucia Suciu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut