Criza creșelor clujene, rezolvată – “Oamenii își păstrează salariile, păstrăm personalul”

Municipalitatea clujeană împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj a rezolvat situația de criză de la creșele din oraș – se păstrează personalul și drepturile salariale. Concret, diferența salarială prin trecerea creșelor de la primărie la Inspectoratul Școlar va fi suportată din bugetul local.

„Avem soluția legală pe masă, oamenii își păstrează salariile și păstrăm personalul. Primăria plătește diferența de costuri, în raport cu ceea ce oferă Ministerul Educației pentru a asigura continuitatea calității actului antepreșcolar la Cluj. Urmează ca acest cadru legislativ să se cristalizeze până la toamnă, dar cert este că nu mai avem impedimente, iar oamenii nu vor mai avea temerea perderii locului de muncă sau a diminuării salariului”, a declarat primarul Emil Boc.

Consilierul local USR, Adriana Cristian, a atras atenția că decizia din CL e o soluție „pansament”, e doar începutul și a propus monitorizareea împlementării acestei hotărâri de consiliu. Totodată, ea a sugerat ca pe viitor, banii economisiți de la bugetul local să fie folosiți pentru a investi în creșe noi.

Vă reamintim că luna trecută, a fost publicată Hotărârea de Guvern privind noua metodologie  de organizare a creșelor. În esență, acest lucru înseamnă trecerea creșelor de la primării în sistemul educațional, la ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar. Metodologia prevede două opțiuni: una, de a preda în integralitate creșele la minister și Inspectoratul Școlar, astfel încât primăriile să nu mai aibă deloc de a face cu acestea, sau, a doua, primăriile să rămână în continuare cu creșele în subordinea lor, dar într-una mixtă cu Ministerul Educației.

Trecerea creșelor la IȘJ a stârnit o serie de reacții în rândul angajaților care au intrat în grevă japoneză și au amenințat cu grevă generală.

În cadrul ședinței de consiliu local, primarul a făcut și o radiografie a locurilor din creșele clujene. „Avem finalizate cele 90 de locuri în creșa de pe Meziad, acum s-a depus avizul pentru ISU și DSP, pentru ca din iulie copiii să meargă la creșe. Astăzi, avem 1.487 de locuri în creșe și mai avem în diverse stadii de lucru 257 de locuri, și aici vorbesc de Creșa Negoiu (80 de locuri), pentru care în iulie vom intra cu un proiect de actualizare a indicatorilor tehnico economici, ca după aceea să putem proceda la restul demersurilor, creșa din Parcul Feroviarilor (28 locuri), unde se realizează și grădiniță, creșa din Borhanci (100 locuri), creșa din Dâmbul Rotund, unde s-a identificat terenul (40 locuri)”, a mai spus Emil Boc.

El a precizat, totodată, că pe lângă cele peste 1.400 de locuri ar mai fi necesare aproximativ 400 de locuri.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut