Criza apei, la final?

După ce două comune clujene s-au confruntat cu o criză a apei în anumite zone, autoritățile spun că situația este stabilă și că, momentn, alimentarea cu apă în bune condiții este rezolvată.

Lucian Croitoru, director comunicare la Compania de Apă Someș S.A spune că situația este stabilă la Feleacu, ca și la Chinteni, de altfel, în ceea ce privește alimentarea cu apă. Potrivit acestuia, „localitatea Feleacu a făcut parte, împreună cu alte câteva localități din județele Cluj, Sălaj și Mureș, zonă pe care o deservim noi, dintr-o listă a localităților afectate de suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă, urmare a unui consum mult, mult crescut, de apă potabilă din sistemul public de distribuție pentru alte scopuri decât cele casnice”. „Legislația descurajează utilizarea apei pentru alte scopuri, respectiv pentru udat sere, grădini, peluze, piscine, ferme de animale, este și o amendă substanțială. Totuși oamenii, odată cu canicula și seceta, folosesc apă din sistemul public, apă potabilă pentru astfel de scopuri. Datorită faptului că sistemul de alimentare cu apă este proiectat și realizat conform unor normative care țin cont de populația actuală dar și de dezvoltarea urbanistică și demografică viitoare, sistemul este suprasolicitat și sunt zone în care apa nu mai ajunge. Nu este un argument faptul că sistemul nu este dimensionat corect. În perioadele de toamnă, iarnă, primăvară, sistemul face față, Feleacu nu a avut probleme (n.red în acele perioade), sigur, facem abstracție de o avarie… În consecință, momentan, alimentarea cu apă în bune condiții în Feleacu este rezolvată, toată lumea are apă, dar în continuare, dacă va apărea un nou episod de secetă cu caniculă, consumul apei pentru alte scopuri va avea ca și efect intermitențe în alimentarea cu apă, respectiv unii vor avea apă și să-și umple piscina, și să ude serele, iar cei din aval de ei nu vor avea nici apă de băut. Există această posibilitate”, a spus Lucian Croitoru, pentru Făclia de Cluj.

Și la Chinteni, situația a fost aproape similară, dar acum lucrurile s-au rezolvat.

„La Chinteni situația a fost aproape similară, consum foarte mare. La Chinteni încercăm să găsim o soluție prin construirea unui rezervor suplimentar, o investiție care este finanțată din redevența Consiliului Județean Cluj, sperăm că acest rezervor va rezolva o parte din problemele viitoare, dar, repet , rămâne în continuare avertizarea noastră că utilizarea apei potabile din sistemul public va avea ca și efect privarea celor de la capetele de rețea de acest bun vital”, a mai explicat Croitoru.

La rândul său, primarul de la Chinteni, Lucia Suciu, spune că „la nivelul comunei Chinteni, nu avem probleme cu apa potabilă. Am demarat, împreună cu Compania de Apă procedurile pentru construirea celui de al doilea bazin. Se pare că cetățenii comunei Chinteni utilizează apa potabilă doar pentru uz casnic și sunt responsabili după episodul pe care l-am avut în urmă cu câteva săptămâni”.

De asemenea, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, spune că, înafara celor două localități,la nivelul prefecturii, a CJSU, nu au fost prezentate alte situatii de acest tip în cadrul UAT urilor din județ”.

Vă reamintim că după comuna Chinteni, și locuitorii din Feleacu s-au confruntat cu o criză majoră a apei potabile. Problema a fost cu atât mai gravă cu cât, cel puțin în ultima perioadă, în județul Cluj, s-au înregistrat frecvent peste 33 de grade Celsius, iar nivelul precipitațiilor a fost aproape zero.

Situația din Feleacu a fost semnalată zirului Făclia de un locuitor, care atrăgea atenția că „în luna iunie cumulat au fost șapte zile în care nu am avut deloc apă curentă, iar în luna iulie situația s-a repetat în fiecare zi”.

Primarul comunei Feleacu, Gabriel Costea, a asigurat că s-a luat legătura cu Compania de Apă, iar situația este stabilă.

„Problemele au fost mai multe zile, într-o anumită zonă, în prima fază, în zona dinspre Turda, dar o bună parte s-a remediat, astfel încât acum a rămas o anumită zonă… Rețeaua este în exploatarea Companiei de Apă (n.red Someș), cei de acolo oferă serviciile de alimentare cu apă, ei întrețin rețeaua, iar din ce informații avem de la ei, situația este stabilă, sperăm să nu mai avem probleme. Am notificat Compania de Apă, am avut discuții cu ei, la sediul companiei și în teren, am cerut inclusiv o expertiză prin care să vedem dacă e nevoie de alte lucrări din partea lor pentru a nu mai avea astfel de surprize. Din ce am văzut,problema aceasta a fost la mai multe localități, în mai multe județe, pe perioada de secetă, dar e un lucru pe care nu îl tolerăm și nu îl acceptăm. Nu e bine că s-a întâmplat. Acea rețea de apă preluată în 2017-2018 de la noi de Compania de Apă a avut efectuate toate lucrările cerute de companie ulterior. Nu au fost probleme, acum, în perioada de secetă, cum ar fi alte cauze au dus la această situație, așa cum am spus, nedorită”, spunea, pentru Făclia de Cluj, primarul de la Feleacu, Gabriel Costea.

Nu în ultimul rând, o situație similară s-a înregistrat recent și în comuna Chinteni, acolo unde circa opt mii de locuitori din cinci localități, Chinteni, Deușu, Vechea, Sânmartin și Măcicașu, au rămas fără apă potabilă începând cu data de 17 iunie, din cauza creșterii consumului de apă ca urmare a dezvoltării accelerate a zonei și contextului climatic. Pentru rezolvarea situației a intervenit Comitetul Județean Pentru Situații De Urgență Cluj, iar primarul comunei, Lucia Suciu a ținut să dea asigurări locuitorilor că problema apei va fi rezolvată. Edilul a spus că există câteva soluții care vor face ca apa la Chinteni să nu mai constituie o grijă. În primul rând, a spus primărița, se are în vederea construirea unui bazin tampon, iar pe de altă parte urmează să fie realizat un al doilea bazin de apă de către Compania de Apă Someș, aflat în prezent în etapa de autorizare.

Demersuri pentru rezolvarea problemei apei potabile din comuna Chinteni

Consiliul Județean Cluj a anunțat, ieri, că forul administrativ și Compania de Apă „Someș” au inițiat, în regim de urgență, procedura de achiziție publică în vederea construirii unui nou rezervor de înmagazinare a apei în comuna Chinteni.

„Pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă din Chinteni am luat decizia construirii, în regim de urgență, a unui rezervor tampon, de mare capacitate, care să asigure furnizarea unei cantități de apă suficiente pentru consumul casnic din comună, chiar și în condițiile creșterii debitului pe fondul unei secete severe, precum cea pe care o traversăm în acest moment. Investiția va fi asigurată de Consiliul Județean din fondul special constituit în vederea finanțării unor astfel de obiective”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

 În prezent, localitatea Chinteni dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă aflat în administrarea Companiei de Apă Someș. Actuala conductă de apă, construită în anul 2006, a fost dimensionată pentru un număr de doar 2.700 de locuitori. Însă, în timp, pe fondul dezvoltării accelerate a zonei, respectiv a creșterii la peste 8.000 a numărului de beneficiari, rețeaua existentă nu a mai putut asigura debitul necesar de apă.

 Pentru rezolvarea rapidă a acestei situații, agravate și de contextul climatic actual, soluția tehnică identificată a fost cea a construirii unui nou rezervor de înmagazinare a apei, cu un volum de 300 mc, care să îl înlocuiască pe cel actual.

Valoarea estimată a contractului este de 773.814 lei, operatorii economici interesați putând depune ofertele până în data de 26 iulie 2022, ora 15.00

În ceea ce privește deplina rezolvare a problemei, pe termen lung, aceasta va fi asigurată odată cu implementarea mega-proiectului european finanțat prin POIM, proiect care presupune inclusiv extinderea alimentării cu apă în comuna Chinteni.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut