Cristian Buşoi: Dincolo de obligativitate, vaccinurile trebuie să fie disponibile

Europarlamentarul Cristian Buşoi a declarat că este important ca toţi românii să aibă acces la vaccinuri, afirmând că au fost perioade când anumite tipuri de vaccinuri nu erau disponibile şi a spus că o creştere a accesului la vaccinare – o prioritate a Comisiei Europene – este şi mai importantă în contextul pandemiei de coronavirus.

„Adică, dincolo de legea vaccinării, care este extrem de importantă, mai sunt multe alte aspecte de pus la punct pentru a putea vorbi în România de o adevărată strategie eficientă de promovare a vaccinurilor. În primul rând, dincolo de obligativitate, vaccinurile trebuie să fie disponibile. Au fost perioade şi au fost anumite tipuri de vaccinuri care pur şi simplu nu erau disponibile, nu doar în reţeaua medicilor de familie, nici măcar în farmacii”, a declarat eurodeputatul în cadrul dezbaterii „Vaccinarea: ignorată în România, soluţie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”.

El a pledat în context pentru un parteneriat între autorităţile din Sănătate şi principalele companii de profil, precum şi pentru o continuitate în procesul de achiziţie a vaccinurilor, apreciind în acelaşi timp că „nu trebuie nici cea mai mică portiţă prin care o familie să-şi piardă copilul”.

„Va fi complicat, în situaţia în care vaccinarea ar fi obligatorie, să nu ai cu ce să te vaccinezi”, a adăugat Buşoi.

Potrivit acestuia, medicii de familie ar trebui să fie stimulaţi, inclusiv financiar, pentru a face cât mai eficiente aceste campanii de vaccinare.

„De asemenea, Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă tot ceea ce le este necesar pentru ca vaccinurile să poată fi utilizate în condiţii de siguranţă foarte clare. (…) Aşteptăm cu foarte mare nerăbdare vaccinul anticoronavirus. Există mai multe proiecte în lume care lucrează în paralel pentru a descoperi acest vaccin”, a spus europarlamentarul.

Articole din aceeasi categorie