Creştin-democraţii germani au un nou președinte

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din Germania l-a ales sâmbătă în fruntea sa pe Friedrich Merz, un conservator care îi va lua locul lui Armin Laschet, un politician cu orientare mai centristă, sub a cărui conducere formaţiunea a înregistrat în septembrie trecut cel mai slab scor electoral din istoria sa, informează Reuters şi dpa.

În urma scrutinului desfăşurat la conferinţa în format online a partidului, Merz, singurul candidat, a întrunit o majoritate covârşitoare de 915 din cele 983 de voturi exprimate (94,62%), a anunţat secretarul general al CDU, Paul Ziemiak.

Şaisprezece delegaţi s-au abţinut de la vot.

Votul online trebuie confirmat printr-un vot prin corespondenţă, ale cărui rezultate vor fi anunţate pe 31 ianuarie.

Scrutinul a avut loc după un vot informal luna trecută în care Merz i-a învins pe contracandidaţii săi Norbert Roettgen şi Helge Braun, care se poziţionau amândoi drept continuatori ai liniei mai centriste a fostului cancelar Angela Merkel.

Merz (66 de ani), care a promis o ruptură de cursul centrist imprimat partidului de Angela Merkel, câştigă astfel şefia CDU la a treia sa tentativă.

Emoţionat, el le-a mulţumit delegaţilor pentru sprijinul acordat. În discurs, Merz l-a acuzat pe actual cancelar, social-democratul Olaf Scholz, de lipsa unei poziţii clare în criza din Ucraina. ‘Foştii cancelari ar fi arătat leadership’, a afirmat el.

CDU îşi poate recâştiga forţa doar arătând unitate, a subliniat Merz. ‘Ceea ce am trăit în CDU în 2021 nu se mai poate şi nu se va mai repeta’, a spus el, referindu-se la disputele din interiorul conducerii în timpul ultimei campanii electorale.

Friedrich Merz, de profesie avocat, ex-lider de grup parlamentar în anii 2000 şi fost rival al Angelei Merkel, este partizanul unei orientări spre dreapta a partidului. În 2009 a ieşit din viaţa politică pentru o carieră în cel mai mare fond de investiţii din lume, Black Rock, după ce a pierdut în faţa lui Merkel într-o luptă internă în CDU, şi a revenit în Bundestag în 2021.

Printre provocările ce îi stau în faţă se află cum va poziţiona CDU şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză ca blocul de opoziţie cel mai important în parlament, şi cum va trasa o linie clară de demarcaţie faţă de partidul de extrem dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut