„Corupția a dispărut din agendă, pentru că există o înțelegere între cele două partide mari”

Preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu, s-a întrecut, în ultima vreme, în declarații. Una dintre acestea s-a referit la corupția din politică. El a afirmat că în sondajele de opinie se observă că a scăzut tendinţa românilor de a percepe PSD drept cel mai corupt partid. Liderul social democraților nu a precizat însă care sunt acele sondaje și nici nu a dat cifre exacte. „Am avut o discuţie în Consiliul Politic Naţional în urma unor sondaje. Avem în fiecare an, din 2020, sondaje. Am văzut că a coborât această tendinţă în care românii credeau că PSD este cel mai corupt partid. Am spus că, până la urmă, este o victorie şi o modificare a percepţiei, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să combatem acest flagel al corupţiei în continuare cu aceeaşi tărie”, a spus Ciolacu.

Declarația sa nu a trecut neobservată, pentru că readuce în actualitate unul dintre cele mai sensibile subiecte din politica românească, și anume corupția..

„Actualitatea problemei corupției nu mai este cea care era anterior în opinia publică, problema corupției s-a mutat, odată cu coronavirusul și apoi cu războiul din Ucraina, mult mai jos în lista priorităților legate de interesele românilor privind teme de actualitate. În al doilea rând, actuala coaliție între PNL și PSD are într-adevăr efectul de a exonera PSD de vina corupției. Până la urmă cel care a înfierat PSD ca fiind cel mai corupt partid, președintele Iohannis, este în mod paradoxal, amfifitrionul coaliției între partidul său – PNL și acel partid pe care îl considera bastionul corupției, și anume PSD. În aceste condiții, este evident că nu mai pot miza (PNL și nici Iohannis) pe campanii infinite anticorupție, și deci actualitatea acestei tematici s-a redus. De asemenea, PSD nu mai este într-adevăr atașat permanent în opinia publică cu corupția fiindcă în primul rând seria de lideri care erau în jurul lui Liviu Dragnea și care făceau obiectul campaniei anticorupție au făcut un pas în spate, și în al doilea rând, fiindcă guvernarea cu PNL reduce la tăcere fostul adversar pe această tema”, spune Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

În opinia sa, asta nu înseamnă deloc că în societate corupția a scăzut.

„Din contră, dacă ne uităm la valul de numiri care a fost făcut în ultima vreme, de la institutele culturale roomâne, din capitalele occidentale, până la diverse agenții guvernamentale, observăm că avem din nou clientelism, nepotism, în orice caz nu avem meritocrație și competență, ceea ce, evident, ne duce cu gândul la o corupție care pare legată ombilical de modul în care acționează actuala majoritate. Deci, declarativ, corupția a dispărut din agendă, tocmai pentru că există o înțelegere între partidele mari, cele două partide mari, în primul rîând, de a-și proteja interesele reciproc, de a nu se ataca pe această tematică. Ceea ce spune domnul Ciolacu poate fi real în anumite sondaje, dar eu nu le-am consultat…și evident practica aceasta de a face declarații pe baza unor sondaje care nu sunt publicate, nu este cea mai transparentă practică. Pare verosimil ca PSD să nu mai facă obiectul atenției opiniei publice în legătură cu corupția și deci această chestiune scăzând ca importanță, evident că și percepția PSD ca și partid corupt este ceva mai scăzută ca în trecut”, consideră Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut