Școlile clujene afectate de flagelul plecării din funcție a directorilor

Printre unitățile de învățământ afectate se numără și cea mai performantă școală din Cluj●

 

Mai mulți directori de școli din judeţul Cluj şi-au depus demisia de la începutul luni iunie a acestui an și până în prezent. Cauzele acestor demisii sunt legate de salarizare, motive personale sau decizii profesionale. Cei mai mulți au ales să renunțe la funcția de director deoarece câștigă mai mult la catedră.

Diferența dintre salariile directorilor şi a cele ale profesorilor, care pot câștiga mai mult cu dirigenţii şi alte activităţi interzise de curând directorilor, este o problemă destul de serioasă care creează disfuncționalități în sistemul de învățământ. Astfel mulți dascăli cu reale calităţi manageriale ezită să se mai implice în conducerea şcolilor.

Profesorilor le rămâne timp suficient și pentru alte activități și își pot suplimenta veniturile, menționează directorii și alte avantaje ale colegilor lor de la catedră.

Conform datelor obținute de ziarul Făclia de Cluj de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, din luna iunie și până acum nu mai puțin de șase directori de școli din județ și-au înaintate demisia. De asemenea, au renunțat la funcție și trei directori adjuncți. Printre cei care și-au dat demisia din conducerea unității de învățământ se numără directorul Colegiului Național „Emil Racoviță”, Gheorghe Lobonț. Dascălul a renunțat la funcție la începutul anului școlar iar atribuțiile de director au fost preluate de profesorul Adrian Magdaș

Totodată, s-a retras din funcție și directorul adjunct la Colegiului Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca.

La începutul anului şcolar 2023-2024, în jur de 95 de directori de şcoli din România au demisionat, 10 dintre aceştia fiind din Iaşi. Potrivit Ministrului Educaţiei, Ligia Deca, la acel moment 60% dintre cei care au demisionat au invocat drept motiv al demisiei nivelul salarial scăzut.

De altfel, discrepanţa salariilor managerilor din Educaţie a ajuns şi la liderii sindicali. Recent, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a declarat că „sunt deja directori care au început să-şi dea demisia şi procentul este destul de ridicat”. Declaraţia vine în contextul în care 2.500 de directori de şcoli şi grădiniţe au cerut premierului Marcel Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, salarii mai mari, în concordanţă cu salariile subordonaţilor dar şi cu munca depusă.

Sindicatele au indicat, de altfel, și posibile soluții, una dintre acestea fiind eliminarea unei note de subsol din Legea 153/2017, în așa fel încât în funcție de vechimea în muncă a directorilor să se poată acorda gradațiile de vechime.

Luna trecută, şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spunea despre salariile directorilor de şcoli că este o anomalie, care trebuie corectată. „Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învăţământ. Înţeleg foarte bine dificultăţile, am mare încredere însă că directorii vor înţelege că este o chestiune tranzitorie şi îi rog să rămână în responsabilităţile pe care le exercită şi acum, pentru că mă aştept ca în timp relativ scurt să avem o soluţie”, spunea Ligia Deca pe 9 octombrie.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut